Змалку мав любов до України: на фронті загинув СУМівець Юрій Мороз

доповнено

16 квітня у боях на Соледарському напрямку загинув військовослужбовець ЗС України, громадський активіст, СУМівець Юрій Мороз.

Про це 18 квітня повідомила Спілка української молоді на своїй сторінці в Facebook.

Юрій Мороз народився на Київщині, в сім’ї фастівського краєзнавця і дисидента Андрія Мороза. Ще змалечку цікавився християнством та історією України, що повпливало на подальший вибір освітнього закладу. Юрко навчався в духовній семінарії. Зокрема, став наймолодшим активістом Спілки незалежної української молоді.

Більше про побратима розповів громадський активіст, історик, релігієзнавець, військовослужбовець ЗСУ, речник 112-ї київської бригади ТрО і Генерального штабу Збройних сил Андрій Ковальов.

За його словами, Юрко Мороз – член-засновник військово-історичного клубу “Самостійна Україна”, у клубі мав псевдо “Лютий”. Він досліджував і захоплювався історією Армії УНР та Української повстанської армії, займався реконструкцією побуту козаків Армії УНР і воїнів УПА, брав участь у лекціях, виставках про Армії УНР та УПА, реконструкціях боїв.

“Якось повертаючись дорогою з реконструкції, Юрко розповідав про своє захоплення вивченням богослів’я. У 1992 році він поступив на навчання до духовної семінарії і навіть вивчав богослів’я у Мексиці. Юрко не затримався закордоном, а повернувся на Батьківщину. Працював у типографії. Був активним членом Спілки української молоді. Організовував табори для дітей та молоді. Брав участь як інструктор у всеукраїнській військово-патріотичній грі “Сокіл” (“Джура”). Був активним членом історичного клубу “Холодний Яр”.

Юрко був учасником “Мовного Майдану” на захист української мови у 2012 році на сходах Українського дому. Брав активну участь у Революції Гідності. Був членом 4-ї козацької сотні Самооборони Майдану.

На початку російської агресії у 2014 році зголосився добровольцем до лав Збройних сил Україна. Воював у лавах 44-ї окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола на посаді номера обслуги 152-мм гармати.
Виконував бойові завдання на території Донецької та Луганської обл. Учасник боїв на Світлодарській дузі. Демобілізувався 2015 року.

З початком повномасштабного вторгнення зголошується до 207-го батальйону 112-ї бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України, згодом перейшов до 241-ї бригади ТрО.

На Великдень 16 квітня 2023 року в селі Васюківка Донецької області російський снаряд поцілив у бліндаж, в якому Юрко із побратимами був на бойовому чергування”, – написав Ковальов у соцмережі.

Як розповіли в СУМі, Юрій Мороз постійно брав “діяльну участь у житті осередку: суспільних акціях, вишколах та пропаганді сумівських цінностей серед київської молоді”.

Крім іншого, Юрко Мороз був співорганізатором створення дружини ратників “Тур” та першим головою дружини ратників. Проводив численні ратницькі заходи, зокрема мандрівні табори.

Юрій Мороз

СУМівець показав себе як “холоднокровний, виважений і тактовний організатор, воїн і товариш – про що згадують його побратими”, поділилися в організації.

У лавах ЗСУ Юрій Мороз служив у званні молодшого сержанта.

“Спілка української молоді схиляється перед мужністю, витримкою та відвагою Юрія Мороза. Ми розділяємо біль із родиною Воїна та висловлюємо співчуттям всім тим, хто знав Юрка, любив і шанував його. Друже, Ти гідно сповнив СУМівський наказ, ставши до оборони Рідного Краю! Вічна Тобі пам’ять!” – написали побратими.

Читайте також:
На війні за Україну загинув депутат із Полтавщини Анатолій Карбан

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.