Хокеїсти Росії й Білорусі будуть усунуті від змагань до кінця війни проти України, – IIHF

Збірні Росії та Білорусі не будуть допущені до змагань під егідою Міжнародної федерації хокею (IIHF), доки триває війна в Україні.

Про це заявив президент IIHF, француз канадського походження Люк Тардіф у коментарі Associated Press 16 квітня.

Оскільки обом країнам-агресорам уже заборонено брати участь у змаганнях ІІХФ до 2024 року, Тардіф заявив, що рішення щодо допуску хокеїстів Росії й Білорусі до змагань 2025 року буде прийнято в наступному березні.

“Я сподіваюся, що Росія і Білорусь повернуться якомога швидше, тому що це означатиме, що війна закінчилася”, – сказав Тардіф під час пресконференції в останній день чемпіонату світу з хокею серед жінок, який проходив у передмісті Торонто.

“Це питання безпеки для вболівальників і наших команд. У будь-якому випадку, немає візи, не можна подорожувати, – додав Тардіф. – І ніхто не знає, скільки часу це займе”.

“Я розумію, що іноді є політичний вплив. Як людина, я маю власне розуміння ситуації. Але на посаді в IIHF повинен прийняти рішення згідно з нашим керівництвом і захищати наші турніри”, – сказав Люк Тардіф.

Контекст

Російські чоловічі та жіночі хокейні збірні востаннє змагалися під прапором Олімпійського комітету Росії на Іграх у Пекіні 2022 року, які завершилися незадовго до того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Агресія призвела до того, що ІІХФ заборонила Росії та її союзнику Білорусі брати участь у змаганнях, а також перенесла до Фінляндії й Латвії чоловічий чемпіонат світу, який початково мав приймати Санкт-Петербург.

Якщо ІІХФ продовжить свою заборону за рік, це рішення вплине на право Білорусі брати участь в Олімпійських іграх у Мілані 2026 року, оскільки збірні цієї країни не зможуть грати в олімпійських кваліфікаційних турнірах 2025 року. Чоловіча та жіноча збірні Росії зберегли свій рейтинг без участі і змаганнях.

Міжнародний олімпійський комітет наразі схиляється до того, щоб російські та білоруські спортсмени на індивідуальних умовах змагалися на Літніх іграх у Парижі 2024 року. Однак Люк Тардіф сказав, що IIHF не дотримується таких порад МОК, оскільки хокей є командним видом спорту.

Іншою проблемою є занепокоєння з приводу ризиків щодо безпеки через можливий допуск рашистів до змагань.

Читайте також:
Мінмолодьспорт офіційно заборонив збірним України змагатися на турнірах, де присутні росіяни й білоруси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.