“Навіть старі реле – чужі”: центр досліджень трофейної зброї ГШ ЗСУ розібрав “російські” дрони Shahed і ZALA

“Імпортозаміщення” ВПК Росії залишається навіть не на рівні окремих деталей та запчастин, а лише на рівні пропагандистської уяви Кремля. Принаймні у виробництві та “модернізації” безпілотних літальних апаратів типу Shahed-136 та ZALA 421-16E, які росіяни приписують собі, використані всуціль закордонні складові.

Про це у виступі в Military Media Center 13 квітня розповів і показав представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу ЗСУ Андрій Рудик.

За його словами, дослідження показали, що останні зразки цих БПЛА мають низку “модифікацій”, які засвідчують конструктивну деградацію та суттєві проблеми російського ВПК в галузі виробництва, модернізації та обслуговування безпілотних літальних апаратів.

На відміну від мікросхем та чіпів, Російська Федерація могла б самостійно виготовляти прості деталі – транзистори, резонатори, резистори та реле. Технології їх виробництва відомі давно і залишилися Росії у спадок від СРСР. Однак держава-агресор зіткнулася з проблемою і на цьому рівні. В ході досліджень більш пізніх зразків іранських БПЛА Shahed-136 (у РФ – “Герань-2”) були виявлені реле 30-річної давнини неросійського походження. Не менш красномовним є той факт, що ворогу довелося “модернізувати” іранський літальний апарат шляхом додавання такої деталі.

Фото: пресслужба Генштабу ЗСУ

Окрім власне російських “маніпуляцій” з “шахедом”, відомо, що Іран перестав заперечувати свою причетність до Shahed-136. Цілком імовірно, що сама назва “Герань-2” була обрана Російською Федерацією не лише з логіки найменувань номенклатури озброєння, а й для прикриття та видавання даного БПЛА як своєї розробки.

“Варто нагадати, що іранське походження окремих деталей у цих дронах свідомо приховувалося. Однак в останні місяці ситуація змінилася. Надсвічник з маркуванням іранської компанії MADO – перший подібний випадок.
Окрім «нового» реле, наші військовослужбовці виявили в БПЛА Shahed-136 так званий GSM-трансивер. Основною функцією даного пристрою є приймання та передавання інформації каналами GSM стандарту 3G, 4G. Російського в ньому нічого немає – жодної мікросхеми чи чіпа. Навіть на корпусі немає жодних російських маркувань. Традиційне для такого обладнання “клеймо” ФСБ також відсутнє. Звідси висновок, що подібний пристрій виготовлявся та встановлювався нашвидкуруч. Хоча при цьому маркування центрального мікропроцесора повністю знищене, а тому не вдалося встановити його походження. Однак можемо констатувати, що він не російського виробництва”, – розповів старший лейтенант Рудик.

Деякі іноземні комплектуючі у складі дрона ZALA 421-16E – процесор, оперативна пам’ять, інтернет-комутатор та аудіокодек польотного контролера, приймач глобальної навігаційної супутникової системи в навігаційній платі, сенсор повітряної швидкості, барометричний висотомір та контролер інерціальної навігаційної системи і т. д. Варто звернути увагу на те, що кожен з цих компонентів не є новим. Цілком можливо, що вони використовувалися деінде до того, як потрапити у даний безпілотник, розповів Рудик.

Фото: пресслужба Генштабу ЗСУ

Камера БПЛА ZALA 421-16E. Конструктивно це пристрій, що встановлений на двохосьовому гіростабілізованому підвісі. Працює у видимому та інфрачервоному (тепловізійному) діапазонах. Сумісно з лінією візування камер встановлений лазерний цілевказівник. Спеціалісти припускають, що таке конструкторське рішення слугує в якості наведення для інших БПЛА. Однак наразі ця інформація перевіряється в ході досліджень.

Як і раніше згадані мікросхеми, камера не є “надбанням” російського ВПК у галузі виробництва БПЛА. Всі її складові мають іноземне походження, свідчить фахівець.

“Виявлені в обох безпілотниках “модифікації” свідчать про декілька фактів. Перш за все, російський ВПК в принципі не здатен самостійно забезпечувати повний цикл виробництва власних та обслуговування іранських БПЛА. Не лише базові компоненти, а навіть останні “модифікації” мають іноземне походження. Російський ВПК у виробництві БПЛА суттєво залежний від закордонних компонентів. Відповідно, міжнародні санкції, попри заяви Кремля, діють та завдають серйозних проблем державі-агресору. Це можливо побачити, оцінивши ступінь зношеності низки мікросхем та чіпів. Росія змушена шукати шляхи обходу санкцій та за будь-яку ціну діставати навіть найпростіші аудіокодеки”, – сказав Андрій Рудик, підсумувавши, що російський ВПК у даній галузі конструктивно “деградує”.

Старший лейтенант Андрій Рудик. Фото: пресслужба Генштабу ЗСУ

За його висновками, Росія, відмовившись від виготовлення навіть найпростіших комплектуючих БПЛА, перейшла до тактики “аби хоч кудись долетіло й вибухнуло” (Shahed-136), “аби хоч щось показало/підсвітило” (ZALA 421-16E). Підтвердженням цього можна вважати удар по гуртожитку в місті Ржищів (Київська область) 22 березня 2023 року, в результаті якого загинули 9 цивільних осіб.

“Попри конструкторську деградацію, російські та іранські БПЛА все ж становлять небезпеку для українських захисників та мирних громадян. Російська Федерація поки що не збирається відмовлятися від агресивних намірів щодо України і за будь-яку ціну продовжуватиме сіяти руйнування та смерть на нашій землі. Саме тому вкрай важливо позбавити росію будь-якої можливості та навіть найменшої здатності проводити агресію та продовжувати скоювати численні злочини”, – ідеться в повідомленні на сторінці Генштабу ЗСУ.

Читайте також:
Україна запровадила санкції проти диктатора Сирії Асада та іранських виробників дронів Shahed

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна