Президент України започаткував іфтар на офіційному рівні

Президент Володимир Зеленський оголосив про започаткування в Україні нової традиції – проведення на офіційному рівні іфтару під час священного для мусульман місяця Рамадан.

Про це він сказав 7 квітня під час першого такого іфтару на Київщині за участю військовослужбовців-мусульман, представників дипкорпусу і Меджлісу кримськотатарського народу, повідомляє “Укрінформ“.

“Сьогодні ми започатковуємо таку традицію для України – іфтару – саме на офіційному рівні разом з нашими героями – присутніми воїнами-мусульманами, разом з Меджлісом кримськотатарського народу, разом з представниками всієї мусульманської спільноти України. І цим ми стверджуємо, що Україна цінує кожну людину, цінує кожну спільноту”, – сказав глава держави.

Президент підкреслив, що різноманіття, закріплене повагою, є частиною характеру незалежної України.

“І хай такий наш характер завжди зміцнюється і направляє саме на добрі справи”, – зауважив він.

Зеленський запевнив, що Україна вдячна мусульманам нашої держави і всій мусульманській спільноті світу, хто однаково з українцями прагне миру і захисту від зла.

“Україна завжди пам’ятатиме тих, хто б’ється, аби на всій нашій території була свобода і безпека. Усі ми об’єднані вірою, і нам напевно не дано знати усього шляху, який попереду, але ми всі впевнені в одному: нас не зламати, не роз’єднати і не стерти, особливо наше головне – не стерти наші цінності, бо ми йдемо з повагою заради єдності і ради свободи. Ми довіряємо Тому, хто дав нам це головне, хто дав нам життя, і віримо, що прийде день, коли Він дасть нам і Перемогу”, – сказав президент.

Учасники іфтару хвилиною мовчання вшанували загиблих в російсько-українській війні.

Президент вручив державні нагороди військовим та капеланам-мусульманам.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв на цьому заході закликав мусульманські країни подолати страх перед Росією та підтримати Україну.

Він подякував країнам світу, зокрема й ісламським, які прийняли українських біженців, але додав, що мусульмани Криму чекали значно більшої підтримки з боку мусульманських країн, тим більше, що російська агресія розпочалася з батьківщини кримських татар в лютому 2014 року.

Джемілєв наголосив, що після анексії Криму його народ зазнав найбільших репресій, знищенні і незаконних судилищ.

“Але, на жаль, у міжнародних організаціях, насамперед Генасамблеї ООН, резолюції засудження російської агресії, щодо порушення прав людини з вимогою виведення російських військ з нашої території – підтримала незначна кількість мусульманських країн. Більшість займають позицію нейтралітету. А ще дві країни: режим Башара Асада в Сирії та Афганістан підтримала агресію Росії”, — сказав лідер кримських татар.

Мустафа Джемілєв

Мустафа Джемілєв під час проведення першого Іфтару на офіційному рівні. Скріншот з відео

Він наголосив, що мусульманин не може бути нейтральним між добром і злом, між бандитом і жертвою бандитизму.

“Я сподіваюся, що ісламські країни подолають страх перед країною агресоркою, якій українська армія вже повиривала ікла, і займуть активнішу позицію у протистоянні України проти агресора”, — сказав Джемілєв.

Як відомо, іфтар – розговіння, вечірній прийом їжі під час місяця Рамадан. Проводиться після вечірньої молитви за місцевим часом.
Наприкінці ХХ ст. мусульмани стали організовувати іфтар у різних країнах для не тільки для мусульман. Вони використовують його для зміцнення зв’язків між представниками різних національностей, що проживають у країні, ознайомлення з життям мусульман.

Читайте також:
МЗС і мусульмани спростували фейк про нарізання “солдатом ЗСУ” сала на Корані

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна