“Вона там нікому не треба, якщо не ручна”: МОУ поставило на паузу затвердження антикорупційної ради. Але набирає людей в антикордепартамент

Попри те, що Міністерство оборони ще 31 березня оприлюднило список із 15 кандидатів до Громадської антикорупційної ради, які під час онлайн-голосування отримали найбільшу кількість голосів, склад антикорради досі не затверджений.

“Схоже, побачивши, що склад ради виявився для них дуже некомфортним, у Міністерстві оборони вирішили його не затверджувати. І руками кандидатів, які не набрали необхідну кількість голосів, включилися в боротьбу за те, щоб скасувати результати голосування”, — розповіла 6 квітня “Детектору медіа” журналістка-розслідувачка Тетяна Ніколаєнко з “Цензора”, яка подавала свою кандидатуру до антикорради при МО і стала другою за кількістю набраних голосів.

За словами Ніколаєнко, учасники конкурсу, які не потрапили до переліку 15 обраних, подали до комісії з забезпечення проведення конкурсу декілька скарг та апеляцій. Про це зокрема йшлося в повідомленні Міноборони про результати голосування.

“Рішення про формування відповідної ради та затвердження її персонального складу ухвалять після розгляду всіх звернень, що надійшли. Рада набуде повноважень після відповідного рішення МО, про що повідомлять пізніше”, – зазначили тоді в Міністерстві.

“Але одна справа, коли йдеться про 10 скарг, які можна розглянути в якісь розумні терміни, і зовсім інша — кримінальне провадження, яке можуть розслідувати роками, і весь цей час громадська рада не буде працювати. Адже за заявою одного з учасників конкурсу Солом’янським управлінням поліції ГУНП у місті Києві відкрито кримінальне провадження щодо несанкціонованого втручання в роботу інформаційних систем під час онлайн-голосування”, –  розповіла Тетяна Ніколаєнко.

Як стало відомо, до Нацполіції звернувся керівник громадської організації “Правниче партнерство України” Дмитро Касьяненко. Серед 29 учасників конкурсу до громадської антикорупційної ради МОУ він посів 22-ге місце, набравши 834 голоси. Для порівняння: Тетяна Ніколаєнко отримала 26 941 голос.

“У мене враження, що, отримавши попередні результати голосування, в Міноборони схаменулися. І, схоже, антикоррада запрацює нескоро. Якщо взагалі запрацює. Ну, не треба вона там нікому, якщо вона не ручна, як наглядова рада ОПЗ чи керівництво АРМА”, – коментує ситуацію Ніколаєнко.

Волонтерка Богдана Ярова, яка в голосуванні посіла перше місце, від себе зазначила у фейсбуці: “Кримінальне провадження (яке зупинило призначення членів антикорради) порушено за фактором несанкціонованого втручання в роботу електронних систем 24.03.2023 під час обрання членів антикорупційного органу при Міністерстві оборони.

Тут дуже цікаво, хто субʼєкт кримінального правопорушення. Люди, які подали свої кандидатури. Люди, які висловили свою підтримку тій чи іншій кандидатурі. Люди, які колективами, сімʼями, однодумцями, друзями голосували за пропонованих кандидатів, люди, які робили перепости. Всі 41 484 людини, які взяли участь на державній платформі НАЗК у голосуванні.

Наступне, що цікаво, що голосування проходило на платформі НАЗК, з залученням мобільних операторів та співробітників МО, які провели аналіз всіх голосів, та дійшли висновку, що фальсифікацій не було. То й співробітники НАЗК та мобільних операторів також стають субʼєктами кримінального правопорушення”.

За її словами, після цього факту “платформа НАЗК втрачає свою легітимність, і «вологі мрії» щодо проведення електронного голосування в Верховну Раду стають під великим питанням”.

“Розгляд цієї справи, можна розтягнути років так на десять. Це дає можливість не затверджувати склад антикорради при МО…. Ми маємо, свідомий вибір активної частини суспільства, помножений на нуль. Ми маємо, корупціонерів, які унеможливлюють проведення громадського контролю над закупками МО. Ми можемо тільки уявити, що там відбувається, і що буде продовжувати відбуватися. Ми знову ж таки маємо Міністерство оборони, з величезним бюджетом, яке повністю закрите від громадськості”, – написала Ярова, висловивши невіру в те, що міністр Резніков затвердить існуючі результати голосування за антикорраду.

Що робить МОУ

Міністерство оборони наразі не коментує (не)затвердження складу громадської антикорради. Натомість 6 квітня пресслужба МОУ повідомила, що оголошено відбір на вакантні посади державної служби у департамент з
питань запобігання та виявлення корупції Міноборони України.

Як зазначили в МОУ, у них “триває системна робота із перезавантаження антикорупційної системи та впровадження сучасних превентивних підходів. Окрім того, що за ініціативи міністра оборони Олексія Резнікова при Міноборони утворюється Громадська антикорупційна рада, безпосередньо у структурі Міноборони створено Департамент з питань запобігання та виявлення корупції, до повноважень якого належить виявлення корупційних ризиків у відомстві”.

У департаменті з питань запобігання та виявлення корупції оголошено відбір на вакантні посади державної служби головних спеціалістів до відділів контролю за дотриманням антикорупційного законодавства, а також фахівців з питань виявлення та запобігання корупції.

Для проходження первісного відбору МОУ просить надсилати резюме до 14.04.2023 на електронну адресу [email protected].

Передісторія

3 березня 2023 року міністр оборони Олексій Резніков видав наказ “Про Громадську антикорупційну раду при Міністерстві оборони України”, яка мала бути створена шляхом відкритого рейтингового інтернет-голосування громадянами України.

Про таке рішення було оголошено після корупційного скандалу, який розгорівся через публікацію у виданні “Дзеркало тижня” матеріалу Юрія Ніколова “Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя”. В ньому йшлося про те, що Міністерство оборони закуповує продукти для військових за завищеними цінами.

Після цього заступник міністра В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку. Міністр Резніков підтримав його звільнення. Згодом Шаповалов отримав підозру від Державного бюро розслідувань. 2 лютого суд відправив його під арешт.

Офіс президента уже був погодив відставку самого Резнікова, однак потім у владній фракції “Слуга народу” повідомили, що це питання відкладене через залучення глави МОУ до “Рамштайну” та інших важливих питань міжнародної співпраці й постачання ЗСУ.

8 лютого Резніков заявив про “перезавантаження” антикорупційного управління та запровадження механізму громадського контролю в Міноборони.

24 березня відбулося онлайн-голосування за учасників громадської антикорупційної ради МОУ з-поміж 29 кандидатів. Процедура була відкрита, і віддати голос за бажаного кандидата (або до 15 кандидатів) міг будь-який громадянин.

31 березня сайті були оприлюднені результати голосування, в якому взяли участь 41684 особи. “Рада набуде повноважень після ухвалення відповідного рішення Міноборони, про що буде повідомлено додатково”, — пообіцяли тоді в МО, вказавши, що отримали 10 скарг від кандидатів, які програли.

Читайте також:
Резніков заявив про “перезавантаження” антикорупційного управління МОУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна