Глава Єврокомісії теж закликала Сі Цзіньпіна вийти на контакт із Зеленським

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після переговорів із лідером Китаю Сі Цзіньпінем заявила, що закликала його до контакту з Володимиром Зеленським, про що просить Україна.

Як передає “Європейська правда“, про це вона сказала на брифінгу в четвер, 6 квітня.

“Я закликала президента Сі поговорити з президентом Зеленським. Я знаю про це з телефонних розмов із президентом Зеленським, і він публічно просив про це. Тому було цікаво почути, що президент Сі підтвердив свою готовність провести розмову, коли будуть відповідні умови і час”, – зазначила голова ЄК.

“Я думаю, що це позитивний елемент”, – додала вона.

Також фон дер Ляєн розповіла, що під час переговорів із лідером КНР порушила питання повномасштабної війни в Україні, підтвердивши підтримку українському “мирному плану” та заявам Пекіна про неприпустимість ядерних погроз.

“Ми також розраховуємо на те, що Китай не буде прямо чи опосередковано надавати будь-яке військове обладнання Росії, оскільки всі ми знаємо, що озброєння агресора суперечить міжнародному праву і суттєво зашкодить нашим відносинам”, – зазначила президентка євроуряду.

Контекст

Як відомо, на початку березня The Wall Street Journal повідомив, що лідер Китаю Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським уперше за час повномасштабної війни. Планувалося, що розмова відбудеться після візиту Сі до Москви 20-22 березня. До цього апелював і президент України. Однак контактів лідерів України і КНР так і не сталося.
У Вашингтоні можливу розмову лідера Китаю і президента України привітали, заявивши, що це потенційно привнесе більше балансу й поглядів у підхід КНР до війни РФ проти України.

6 квітня на переговори з лідером Китаю приїхав президент Франції Макрон.

Читайте також:
Підсумки візиту Сі Цзіньпіня в Москву: Путін згоден “взяти за основу” мирний план КНР і готовий переходити на юань у зовнішній торгівлі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна