“Ядерної війни не повинно бути”: Макрон приїхав на переговори із Сі Цзіньпіном

Глава КНР Сі Цзіньпін і президент Франції Еммануель Макрон відзначили важливість недопущення застосування ядерної зброї під час воєнних дій в Україні, а також закликали активізувати дипломатичні зусилля для пошуків шляхів до миру.

Зустріч глав двох держав відбувається у четвер, 6 квітня.

“Китай, як і раніше, виступає за мирні переговори і політичне врегулювання. Разом із Францією ми закликаємо міжнародну спільноту зберігати розсудливість і стриманість та уникати будь-яких дій, що можуть погіршити кризу”, – сказав Сі Цзіньпін на пресконференції після переговорів із Макроном, його цитує “Інтерфакс-Україна”.

Китайський лідер зазначив, що “ядерна зброя не повинна використовуватися, і ядерної війни не повинно бути”. Французький лідер погодився і сказав, що необхідно “виключити застосування ядерної зброї”.

“Маємо якомога швидше відновити дискусію з усіма, зокрема з Росією”, – додав Макрон.

Водночас він зазначив, що “ми хочемо не просто завершення війни, а поваги до суверенітету і територіальної цілісності України”. Президент Франції наголосив на важливості встановлення “тривалого миру”.

Крім того, Макрон на переговорах у Пекіні заявив, що Захід повинен залучити Пекін, щоб допомогти покласти край війні і запобігти “розкручуванню спіралі” напруженості, яка може розколоти світ на ворогуючі блоки.

“Російська агресія в Україні завдала удару по міжнародній стабільності. Я знаю, що можу розраховувати на те, що ви приведете Росію до тями і повернете всіх за стіл переговорів”, – сказав Макрон, стоячи поруч з китайським президентом на початку їхньої зустрічі, пише “Європейська правда”.

У коментарях після зустрічі з Макроном Сі Цзіньпін закликав до переговорів між двома сторонами і політичного вирішення війни в Україні.

Переговори були “відвертими і конструктивними”, заявив Єлисейський палац, в той час як Пекін зазначив, що дискусії були “дружніми” і “поглибленими”.

За джерелами ЗМІ у Єлисейському палаці, французька сторона вважає, що з огляду на тісні зв’язки з Росією Китай може бути однією з небагатьох країн, яка може “змінити правила гри” в контексті війни в Україні.

Читайте також:
Підсумки візиту Сі Цзіньпіня в Москву: Путін згоден “взяти за основу” мирний план КНР і готовий переходити на юань у зовнішній торгівлі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна