Підозру СБУ отримав російський блогер-пропагандист Подоляка, манкурт із Сум

Служба безпеки України СБУ повідомила про підозру прокремлівському блогеру, який називає себе “головним спікером війни” серед російських пропагандистів. Ідеться про уродженця міста Суми Юрія Подоляку.

Пресцентр СБУ інформує про це в понеділок, 3 квітня.

Зазначається, що Юрій Подоляка публічно виправдовує російську збройну агресію проти України. Перебуваючи на території країни-агресора. Він бере активну участь в інформаційно-психологічних операціях російських спецслужб, регулярно виступає на пропагандистських телеканалах, у тому числі на ток-шоу Володимира Соловйова. Під час ефірів закликає до захоплення України та підтримки російських окупаційних угруповань у знищенні цивільної інфраструктури нашої держави. Також пропагандист масово поширює фейки про події на фронті через власний сайт та канали в YouTube, RuTube і Telegram, які нараховують кілька мільйонів підписників.

Ініційовані СБУ експертні дослідження підтвердили, що в інтерв’ю та виступах Подоляки наявні факти його підривної діяльності проти України.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ч. 1 ст. 110 (розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ст. 436 (пропаганда війни);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Наразі фігурант перебуває на території рф. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Юрій Подоляка. Довідка

Юрій Подоляка народився 21 лютого 1975 року в місті Суми. Громадянин України.

Був власником приватного підприємства “Метасистеми сервіс” з основним видом діяльності “ремонт і технічне обслуговування машин і устатковання промислового призначення”.

У 2004 році брав участь у Помаранчевій революції, але у 2013 році почав озвучувати у своєму блозі та статтях проросійські наративи.

Із початком вторгнення Росії на Донбас та анексії Криму у 2014 році виїхав до Росії.

19 травня 2022 року Сумська обласна прокуратура повідомила блогеру про підозру в поширенні інформації, яка містить виправдовування збройної агресії Російської Федерації проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Із 15 січня 2023 року Подоляка перебуває під санкціями РНБО України через антиукраїнську діяльність.

Читайте також:
Бойовика-пропагандиста Татарського в Петербурзі підірвали його ж бюстом, який подарувала жінка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна