Бойовика-пропагандиста Татарського в Петербурзі підірвали його ж бюстом, який подарувала жінка

доповнено

У центрі російського Санкт-Петербурга вдень 2 квітня стався вибух у кафе. У результаті підриву був убитий російський пропагандист, колишній бойовик “ДНР/ЛНР” Владлен Татарський, ще 25 осіб – поранені.

Як повідомили ТАСС в екстрених службах, вибух стався в кафе “Стріт-бар” на Університетській набережній.

Пізніше урядове інформагентство повідомило з посиланням на правоохоронні органи, що в кав’ярні спрацював вибуховий пристрій потужністю понад 200 грамів тротилу.

Відео моменту вибуху:

Як пише місцеве видання “Фонтанка”, раніше кафе належало очільнику ПВК “Вагнер” Євгену Пригожину. Тут у вихідні збирається клуб соцмережевих пропагандистів “Кібер Z фронт”.

Перші повідомлення про те, що внаслідок вибуху загинув “воєнкор” Владлен Татарський, підтвердили в МВС Росії.

Губернатор Петербурга інформував, що кількість постраждалих після вибуху в кафе становить 25 осіб, із них 19 – госпіталізовано.

Біля кафе “Стріт-бар”:

МОЗ РФ уточнило, що до медичних установ доправлено 24 особи, шість із них – у важкому стані, 18 – середнього та легкого ступеня тяжкості.

Слідчий комітет Росії порушив за фактом вбивства Татарського кримінальну справу за статтею 105 КК РФ.

У кафе проходив творчий вечір “воєнкора”. За даними джерел “Фонтанки”, вибухнув бюст Татарського, який пропагандистові принесла одна з гостей.

Жінка представилася як Настя, художниця, що “хотіла робити героїку СВО”. Тому, мовляв, вона зробила бюст Татарського. Коробку з погруддям вона принесла з гардеробу і передала Татарському позолочений бюст.

“Він жартує – мовляв, сподіваюся ви не зробили мене товстим. Дякує, ставить поруч. Вона сідає на своє місце, минає хвилини зо три. Вибух, хлопок, полум’я, всі біжать. “Настя”, здавалося, не пішла заздалегідь”, – переказує “Фонтанка” розповідь дівчини, яка була свідком вибуху.

Відео з передачею бюста:

За словами очевидців, дівчина подарувала статуетку Татарському. Він подякував за подарунок, а дарувальниця зайняла своє місце в залі. Через п’ять хвилин прогримів вибух. Найбільше постраждали гості з перших рядів. Дарувальницю розшукує поліція.

ОНОВЛЕНО

Російські силовики затримали за підозрою у вбивстві Владлена Татарського мешканку Санкт-Петербурга Дар’ю Трепову.

За даними слідства, Трепова принесла в кафе коробку з погруддям Татарського, у який було вмонтовано вибуховий пристрій.

Видання “Фонтанка” опублікувало фото, надане одним з учасників зустрічі.
“Дівчина подарувала бюст і йде на своє місце, але Владлен її зупинив і попросив сісти поруч. Вона сказала, що соромиться, але пішла. На другому фото: це в момент, коли вона сідає недалеко від Владлена”, – розповів очевидець.

Владлен Татарський. Довідка

Як пише “Фонтанка”, Владлен Татарський (справжнє ім’я – Максим Фомін) народився в Макіївці 1982 року. Був громадянином України. Працював у шахті, потім займався бізнесом.

У 2014 році, коли Росія почала гібридну агресію на Донбасі, Фомін перебував у в’язниці в Горлівці за обвинуваченням у збройному пограбуванні.

Нібито після того, як колонія потрапила під артилерійський обстріл, Татарський опинився на волі та долучився до збройних формувань бойовиків. Воював, зокрема, під керівництвом Ігоря Безлера. Надалі перейшов до терористичного угруповання “ЛНР”.

Надалі Татарський “служив у розвідці”, а з 2017 року зайнявся “журналістикою”, створивши групу “Терикони Донбасу”. У лютому 2022 року повернувся на передову як російський “воєнкор”-пропагандист.

Як письменник видав книжки – автобіографію “Біг”, а також “Війна” та серію оповідань “Медитація”.

Читайте також:
На Херсонщині підірвали ще одного колаборанта. Цього разу – “начальника” СІЗО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна