До суду пішла справа голови СБУ часів Януковича – Якименка, який очолив окупаційну “держбезпеку” на Херсонщині

До суду скеровано обвинувальний акт щодо колишнього голови СБУ часів Януковича Олександра Якименка, який торік очолив окупаційну “держслужбу безпеки” на Херсонщині. Він причетний до організації масових репресій проти мирних жителів у захопленій частині Херсонської області.

Про це йдеться в повідомленні пресцентру Служби безпеки України.

Слідство СБУ встановило, що 2014 року експосадовець переховувався в Росії, а на початку повномасштабного вторгнення допомагав окупантам у війні проти України. Зокрема, Якименка призначили керівником створеної агресором “государственной службы безопасности в Херсонской области”.

На цій посаді він виконує завдання Москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в південному регіоні – організовує масові переслідування, викрадення і катування місцевих жителів.

“Щоденно людей піддають жорстоким тортурам – катують електричним струмом, не дають воду та їжу, а також імітують розстріл потерпілих. Таким чином з них намагаються “вибивати” зізнання у сприянні Силам оборони, а після цього пропонують за гроші отримати “амністію”, – ідеться в повідомленні СБУ.

За даними слідства, до лав окупаційного органу Якименко особисто залучив ще вісьмох зрадників, які беруть безпосередню участь у катуваннях мирних жителів.

На підставі зібраних Службою безпеки доказів Якименка судитимуть за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 3, ч. 4 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Також за цими статтями Кримінального кодексу України кваліфіковано злочинні дії восьми спільників фігуранта.

Наразі обвинувачені оголошені у розшук. Тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності.

Спеціальне досудове розслідування проводили слідчі управління СБУ у Херсонській області за процесуального керівництва обласної прокуратури та Херсонської окружної прокуратури.

Читайте також:
“Держслужбу безпеки” окупованої Херсонщини очолює втікач Якименко, голова СБУ часів Януковича

Олександр Якименко. Довідка

Як відомо, Олександр Якименко є уродженцем Естонії та громадянином Росії.

Він закінчив в РФ Єйське вище військове училище, служив у Монголії та в Криму. 1997 року закінчив у Росії Військово-повітряну академію імені Гагаріна, а за рік звільнився з армії.

Надалі працював в СБУ, був начальником управління Служби безпеки України в Севастополі. Там став генерал-майором. У 2011-2012 роках 11 місяців був головою ГУ СБУ в Донецькій області.

Влітку 2012 року Якименка підвищили до посади першого заступника голови СБУ та очільника управління “К” (по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю). На початку 2013 року президент Янукович призначив Якименка головою Служби безпеки України. СБУ була залучена до спроб тодішньої влади придушити Євромайдан.

Після втечі Януковича Якименко теж втік до Росії.

За причетність до злочинів проти Майдану Олександру Якименку повідомляли про підозру щонайменше чотири рази – у 2014, 2015, 2017 та 2021 роках. У 2020 році Якименка заочно арештував Печерський районний суд міста Києва.

В Україні він перебував під санкціями.

Читайте також:
Горбатюк пояснив, чому ГПУ призупинила досудове слідство щодо Пшонки і Якименка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.