Горбатюк пояснив, чому ГПУ призупинила досудове слідство щодо Пшонки і Якименка

 

Генеральна прокуратура припинила розслідування кримінальних проваджень стосовно колишнього генпрокурора часів президента Януковича Віктора Пшонки, колишнього першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, екс-глави Служби безпеки України Олександра Якименка, а також проти колишнього голови Національного банку України Ігоря Соркіна. Про це повідомили “Українські новини” з посиланням на відповідь ГПУ на запит агенції.

Зазначається, що розслідування проти екс-чиновників призупинено у зв’язку з їх розшуком. З тієї ж причини припинено розслідування щодо сина Пшонки Артема.

Начальник управляння спецрозслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк у коментарі “Радіо Свобода” пояснив, чому Генпрокуратура призупинила досудове слідство щодо Якименка й Пшонки.

“У нашому управлінні розслідується щодо двох – це Пшонка і Якименко. Розслідування дійсно зупинене у зв’язку з розшуком, як це передбачено статтею 280 Кримінального процесуального кодексу України”, – сказав він.

“Ми змушені це робити, тому що законодавець в КПК визначив строк розслідувань – тільки рік з моменту повідомлення про підозру, якщо справу не зупиняти, то строки слідства спливуть – і необхідно буде закривати безпідставно”, – пояснив Горбатюк.

Врдночас він зауважив, що у справах за фактами злочинів, які інкримінують вказаним особам, розслідування триває.

“Потрібно чекати розшуку, тому що для процедури заочного засудження потрібно оголошення в міжнародний розшук, а Інтерпол відмовив в оголошені в міжнародний розшук по Якименку і Пшонці”, – зазначив Горбатюк.

“Ми відправили лист, щоб пояснити позиції, які необхідно надати. Тому що немає чіткої мотивації, там є посилання на пункт про те, що вбачаються ознаки політичних переслідувань. Ми направили лист з тим, щоб нам пояснили: які необхідні від нас дії, щоб переконати Інтерпол в тому, що тут немає політичних переслідувань. На сьогодні відповіді (з Інтерполу) ще немає”, – повідомив начальник управління спецрозслідувань ГПУ.

“Відновлення розслідування – коли їх затримають або коли підстави для заочного засудження змінилися б і вже не було б прив’язки до міжнародного розшуку, однак Верховна Рада ці зміни не підтримала”, – зазначив Горбатюк.

У коментарі каналу “112 Україна” він додав, що у випадках із призупиненням слідства щодо Соркіна і Кузьміна мотиви ті самі.

Як відомо, Віктор Пшонка втік із Києва 22 лютого 2014 року. За останніми даними, він перебуває в Росії.
Екс-генпрокурору інкримінують заволодіння упродовж 2010-2014 років бюджетними коштами в особливо великих розмірах, виділеними на зведення нової будівлі ГПУ.

Також Пшонку підозрюють в організації умисних вбивств під на Майдані у Києві у період з листопада по лютий 2013-2014 року (ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу); зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364); прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (частиною 4 статті 368); зловживання впливом (ч. 3 ст. 369-2).
Відповідно до реєстру МВС, Пшонку оголосили в Україні в розшук за статтею 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем).

Якименка СБУ підозрює у “фінансуванні тероризму”.

Читайте також:
Як на Пшонки іменини “зашкварились” недолюстровані прокурори України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна