“Держслужбу безпеки” окупованої Херсонщини очолює втікач Якименко, голова СБУ часів Януковича

Колишній голова Служби безпеки України часів Януковича Олександр Якименко записаний як “керівник” так званої “держслужби безпеки”, проголошеної росіянами на окупованих територіях Херсонської області.

Ще на початку серпня херсонське видання “Мост” із посиланням на власні джерела писало, що Якименка зробили головою “спецслужби” окупованих територій області. Деякі джерела повідомляли про це ще в червні. Тепер підтвердження знайшлося в російському Єдиному державному реєстрі юридичних осіб.

Окупаційну спецслужбу “зареєстрували” 22 грудня 2022 року як “державну службу безпеки Херсонської області”.

Місцем її “прописки” російські окупанти визначили будівлю Господарського суду області на вулиці Театральній, 18, у Херсоні, який насправді вже деокупований із 11 листопада.

Олександр Якименко. Довідка

Як відомо, Олександр Якименко є уродженцем Естонії та громадянином Росії.

Він закінчив в РФ Єйське вище військове училище, служив у Монголії та в Криму. 1997 року закінчив у Росії Військово-повітряну академію імені Гагаріна, а за рік звільнився з армії.

Надалі працював в СБУ, був начальником управління Служби безпеки України в Севастополі. Там став генерал-майором. У 2011-2012 роках 11 місяців був головою ГУ СБУ в Донецькій області.

Влітку 2012 року Якименка підвищили до посади першого заступника голови СБУ та очільника управління “К” (по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю). На початку 2013 року президент Янукович призначив Якименка головою Служби безпеки України. СБУ була залучена до спроб тодішньої влади придушити Євромайдан.

Після втечі Януковича Якименко теж втік до Росії.

За причетність до злочинів проти Майдану Олександру Якименку повідомляли про підозру щонайменше чотири рази – у 2014, 2015, 2017 та 2021 роках. У 2020 році Якименка заочно арештував Печерський районний суд міста Києва.

В Україні він перебував під санкціями.

Читайте також:
Горбатюк пояснив, чому ГПУ призупинила досудове слідство щодо Пшонки і Якименка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна