Посол України відповів на ініціативи Лукашенка щодо “перемир’я” на фронті

Посол України у Білорусі Ігор Кизим відповів на озвучені Александром Лукашенком “мирні пропозиції” для України, заявивши, що не розуміє, навіщо Мінськ вв’язався у війну Росії.

Про це він написав у своєму Facebook у суботу, 1 квітня.

Дипломат зазначив, що не почув у посланні Лукашенка жодних раціональних пояснень, навіщо Білорусь вв’язалася у війну проти України на боці РФ.

“Що ж такого зробила Україна та її народ білорусам і керівництву Білорусі, яке чомусь вирішило, що знає, “як краще” для українців і підтримало РФ? Саме білорусам і суверенній білоруській державі. Адже російський інтерес, який вже не один рік захищає білоруське керівництво, тут очевидний”, – зауважив Кизим.

Посол відкинув тези про те, що Україна буцімто почала недружні кроки, запровадивши санкції.

“Перший пакет санкцій запровадили лише у листопаді 2022 року (і доповнили у січні 2023-му), і це відповідь за сприяння вторгненню російських військ і завдання по території України ракетно-бомбових ударів з території Білорусі”, – зазначив Кизим.

Він зауважив, що у “післяковідному” 2021 році товарообіг між Україною і Білоруссю зростав, натомість після рішення Путіна відкрито напасти на Україну і залучення Білорусі до підтримки вторгнення Білорусь фактично втратила український ринок.

Ігор Кизим наголосив, що з гібридним приєднанням Білорусі до війни Кремля проти України РБ також втратила можливість претендувати на роль посередника і бути майданчиком для перемовин – хоча це було одним із сильних “козирів” Лукашенка до 24 лютого 2022 року.

Посол вказав на логічні протиріччя в аргументації Лукашенка, який, з одного боку, обіцяє “страшну відповідь” за якісь спроби агресії проти Білорусі, тоді як жертва агресії, Україна, на його думку, має йти на територіальні поступки і відмовитися від підтримки партнерів.

“Український народ більше, ніж будь-хто інший, хоче миру. Але ми, на відміну від російських загарбників, звільняємо свої тимчасово окуповані території. Ми знаємо, за що ми воюємо і як перемогти у цій війні. Звідси і мотивація наших військових. А для росіян це – захоплення чужих територій, знищення там всього українського, знущання і вбивства цивільних, мародерство та інші злочини, співставні зі злочинами нацистів під час Другої світової війни. І тут дивує небажання білоруського військово-політичного керівництва навіть через рік після початку так званої “СВО” побачити цю очевидну істину і зрозуміти, кого воно підтримує”, – наголосив посол.

Кизим додав, що план мирного врегулювання вже існує, і це – “формула миру”, яку Київ презентував ще восени 2022 року.

Нагадаємо, 31 березня Лукашенко під час послання до Національних зборів запропонував Україні і Росії зупинити бойові дії без права переміщати війська і техніку та назвав запланований контрнаступ ЗСУ “вкрай небезпечним”.
Також підтримав ініціативу РФ щодо розміщення російської ядерної зброї на території Білорусі.

Читайте також:
Російська ядерна зброя їде в Білорусь: схема була задіяна завчасно і не пов’язана з нашими снарядами зі збідненим ураном

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.