Засновниця кінологічного загону “Антарєс” Лариса Борисенко під час пошуку загиблих воїнів підірвалася на розтяжці: потрібна допомога

Засновниця й очільниця відомого Павлоградського кінологічного пошуково-рятувального загону “Антарес” Лариса Борисенко та її напарник В’ячеслав Майборода потрапили в біду: під час виконання завдання з пошуку загиблих воїнів 26 березня підірвалися на розтяжці.

І тепер Лариса, яка разом із командою врятувала сотні життів, сама потребує допомоги: як повідомила її дочка Марія, жінка у важкому стані й попереду в неї тривале лікування.

“Стан В’ячеслава стабільний: посічені руки, ноги, плече, спина та голова. В’ячеслава транспортували до Павлограда, в шпиталь. На нього ще чекає операція.

В’ячеслав Майборода. Фото з ФБ

Стан Лариси важкий: велика втрата крові, пробита стегнова артерія, ураження головного мозку, сильно посічені ноги, руки, голова та спина. Вчора була екстрена операція. Ларису наразі транспортували до Дніпра.

Беша (собака Лариси), дивом лишилась неушкодженою. Має тільки шоковий стан.

Оплата медикаментів та лікарень, це дуже дорого… А нам боротися дуже довго. Якщо є можливість, будь ласка, допоможіть”, – написала Марія Борисенко.

Реквізити для фінансової допомоги: 

Банка моно: https://send.monobank.ua/jar/3Fqox4Gd5w
Приват: 5168757403343611 Борисенко М.В.

Довідково:

Рятувальний кінологічний загін “Антарєс” працює вже 15 років, з 2008-го. Свою назву отримав від імені одного з двох найперших своїх собак (породи бельгійська вівчарка). Пес Антарєс увійшов в історію пошуково-рятувальної кінології України: це був перший собака, який за результатами кількох міжнародних атестацій отримав право представляти Україну на чемпіонаті світу міжнародної організації рятувальних собак IRO.

Від початку клуб “Антарєс” займався спортивними дисциплінами підготовки рятувальних собак і практичним залученням їх до пошуку живих людей у природі та техногенних завалах.

З 2013 року почали готувати собак собак-універсалів для пошуку також людських тіл та решток. Зокрема, вони залучені до проєкту Генштабу ЗСУ “На щиті” й допомагають шукати тіла загиблих українських воїнів (а також військових армії РФ для їх подальшого обміну).

Як розповідала Лариса Борисенко в інтерв’ю “Громадському радіо”, до повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року техногенні завали у житті собак пошукового загону не траплялися ніколи. Після цієї дати такі завали є майже постійно. І за цей час собаки Павлоградського рятувально-пошукового загону працювали у Слов’янську, Ізюмі, Запоріжжі, на Харківщині, Донеччині і в багатьох інших містах та регіонах, де необхідно було шукати людей під завалами внаслідок російських обстрілів.

Чи не найбільшу відомість загін “Антарєс” отримав після трагедії у Дніпрі, коли після влучання російської ракети в житловий будинок собаки разом із людьми шукали під руїнами постраждалих та загиблих.

Читайте також:
Собаки-рятувальники дістають тіла з-під завалів будинку в Дніпрі. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна