Прокуратура оскаржить вирок за групове зґвалтування дівчинки на Закарпатті

Прокуратура оскаржуватиме вирок трьом підліткам, які зґвалтували 14-річну дівчинку на Закарпатті і поширили відео зі знущаннями в інтернеті та по школі.
Воловецький районний суд звільнив їх від відбування покарання і призначив іспитовий термін 2 роки.

Про це повідомила пресслужба офісу генерального прокурора України у понеділок, 27 березня.

“Воловецький районний суд Закарпатської області 16 березня 2023 ухвалив вирок у кримінальному провадженні щодо трьох неповнолітніх осіб за фактом вчинення сексуального насильства стосовно неповнолітньої. Наразі вирок, згідно з вимогами кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили. Органи прокуратури вживатимуть всіх заходів для захисту прав постраждалої особи та забезпечення справедливого і невідворотного покарання винних у вчиненні злочину”, – наголошують прокурори.

Голова Закарпатської ОДА Віктор Микита також повідомив, що прокуратура Закарпатської області подає апеляцію на рішення Воловецького районного суду. Він дав вказівку законним шляхом блокувати будь-яку можливість одночасного відвідування школи постраждалою та ґвалтівниками незалежно від кінцевого рішення суду.

“Родині потерпілої буде запропоновано інші навчальні заклади області для продовження навчання дитини. Перелік таких закладів освіти вже сформовано. Остаточне рішення за батьками. Ситуацію тримаю під особистим контролем. Залучені всі необхідні сили та засоби для підтримки потерпілої”, – написав Микита.

Він також пояснив, що фігуранти з моменту вчинення злочину не відвідували школу разом із потерпілою:

“Перебували під домашнім арештом. Після вироку суду вони навчаються дистанційно і фактично ізольовані від дівчини”.

Після розголосу омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець взяв під особистий контроль резонансну справу про групове зґвалтування. Він дізнався, що суд відбувався за участі адвоката з Центру правової допомоги, інтереси потерпілої в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради, де матір одного з ґвалтівників працює секретарем.

І ця ж сама служба захисту дітей дала ґвалтівникам позитивні характеристики, повідомив омбудсмен. Водночас у Воловецькому районному суді заявили, що потерпіла дівчинка мала адвоката.

“У ході судового процесу інтереси потерпілої були представлені законним представником – батьком та адвокатом. Також під час процесуальних дій у суді була забезпечена присутність психолога. Представник служби в справах дітей був залучений судом за клопотанням самої потерпілої лише під час її допиту, оскільки вона не бажала давати покази в присутності законного представника – батька”, – повідомили в суді.

Передісторія

На Закарпатті у селі Верхні Ворота троє підлітків заманили свою подругу до подвір’я одного з підлітків, а потім до підвалу. Дівчинка давно товаришувала з хлопцями, тому пішла.
Один із кривдників вдарив дівчину в живіт, а потім вони зґвалтували її, знімаючи знущання на відео. Відео завантажили в інтернет та поширили по школі.

Дівчинка не наважувалась розповісти про насильство – її бабуся дізналася про це від поліціянтів і згодом написала заяву.

На суді усі троє хлопців визнали свою провину. При цьому суд врахував “позитивні характеристики” для фігурантів від вчителів і директорки школи.
Суддя Оксана Софілканич призначила покарання у вигляді 5 років ув’язнення, але звільнила підлітків від відбування покарання, призначивши іспитовий строк на 2 роки.
Кожного з хлопців зобов’язали виплатити постраждалій по 60 тисяч гривень, а також покрити процесуальні витрати у розмірі понад 25 тисяч для кожного.
Злочин вчинили ще влітку 2021 року, втім суд виніс вирок по справі лише зараз. Несправедливий вирок обурив правозахисників та громадськість.

Читайте також:
Справу про тортури і зґвалтування в Кагарлику передали до суду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.