Українські пілоти вже півтора місяця навчаються у Франції на винищувачах Mirage 2000, – Le Figaro

доповнено

У Франції вже протягом півтора місяця тривають навчання українських пілотів на багатоцільових винищувачах Mirage 2000.

Про це з посиланням на Le Figaro повідомляє “Європейська правда“.

За даними французького видання, близько тридцяти українських пілотів вже понад півтора місяця проходять прискорену підготовку на французьких винищувачах-бомбардувальниках на авіабазах Мон-де-Марсан та Нансі.

Рішення про навчання пілотів було ухвалено напередодні візиту президента Володимира Зеленського в Париж 8 лютого.

У разі, якщо буде ухвалено відповідне політичне рішення, Франція могла б поставити українській армії десяток винищувачів, пише Le Figaro.

Як зазначається, у французьких повітряних сил наразі 195 винищувачів: 96 Rafale та 99 Mirage 2000 різних серій. Іще 40 літаків є на озброєнні військово-морських сил країни.

Останнім часом Франція поступово відмовляється від Mirage на користь Rafale, проте модифікація Mirage 2000-C вважається досить непоганим літаком, який після додаткового ремонту можна продати зацікавленим країнам.

На початку березня міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню у спілкуванні з членами Сенату зазначив, що Франція поки не ухвалювала ніяких рішень щодо літаків для України чи підготовки пілотів, але визнав, що тема обговорюється. 

ОНОВЛЕНО

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат у коментарі LIGA.net спростував інформацію французьких журналістів про те, що українські льотчики нібито проходять навчання у Франції на винищувачах Mirage 2000.

Він наголосив, що тисячі українських військовослужбовців, у тому числі і з Повітряних сил ЗСУ, зараз проходять навчання у різних країнах світу, і це є “типовим явищем”. А конкретно у Франції проходили курси авіанавідників, курси виживання та інші, але “про навчання льотного складу поки немає жодної мови”.

Водночас, як наголосив речник Повітряних сил, різні держави-партнери пропонують Україні майданчики для ймовірного потенційного навчання льотчиків у майбутньому.

Читайте також:
В Аризоні перевіряють навички українських пілотів перед навчанням на F-16

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна