Екскомандиру львівського “Беркуту” оголосили підозру за вбивства активістів Майдану

Колишньому командиру батальйону міліції особливого призначення “Беркут” у Львівській області повідомили про підозру в організації теракту та умисних вбивств активістів Майдану.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Офісу генерального прокурора у середу, 22 березня.

Підозрюваний – Ростислав Пацеляк. Він уже мав підозру в іншому провадженні.

Зазначається, що колишньому командиру батальйону міліції особливого призначення “Беркут” Головного управління Міністерства внутрішніх справ у Львівській області було повідомлено про підозру за обставинами організації незаконного перешкоджання акціям протесту 18 лютого 2014 року у центрі Києва.

“За даними слідства, підозрюваний, виконуючи явно злочинний наказ керівництва Міністерства внутрішніх справ та ГУМВС в Києві, для залякування населення організував вчинення підпорядкованими співробітниками терористичного акту. Його метою було перешкоджання масовому руху мітингувальників з Майдану Незалежності до Верховної Ради України”, – йдеться у повідомленні.

Протестувальники планували публічно висловити підтримку голосуванню народних депутатів за повернення до Конституції України 2004 року, що передбачала обмеження повноважень президента.

“Екс-правоохоронець забезпечив без відповідних підстав і з порушенням норм чинного законодавства невибіркове застосування підпорядкованими співробітниками МОП “Беркут” спеціальних засобів та вогнепальної зброї”, – зазначили у прокуратурі.

Такі дії колишнього командира батальйону “Беркут” призвели до вбивств трьох мітингувальників, спричинення тяжких тілесних ушкоджень п’ятьом, середньої тяжкості – 43, легких – 77.

Зауважується, що наразі за вказаними подіями до кримінальної відповідальності було притягнуто ряд керівників органів внутрішніх справ, які безпосередньо організували вчинення зазначених злочинів, у тому числі колишнього міністра внутрішніх справ України, його заступника, керівництво ГУМВС України в м. Києві, а також виконавців із числа співробітників МОП “Беркут”.

Так, підозрюваному інкриміновано організацію, на виконання явно злочинного наказу, перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, вчинення терористичного акту (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 365; ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ст. 340; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 121; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу).

Як відомо, підрозділ міліції “Беркут” відзначився особливою жорстокістю щодо учасників Євромайдану і Революції Гідності 2013-2014 років.
Керівник львівського підрозділу “Беркут” Ростислав Пацеляк звільнився з посади після перемоги Майдану. Генпрокуратура у 2016 році скерувала щодо нього обвинувальний акт за перевищення влади та службових повноважень, перешкоджанні професійній діяльності журналістів і проведенню мирних зібрань 18 лютого 2014 року під час мирної ходи. Святошинський суд 21 вересня 2021 року обрав Ростиславу Пацеляку запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.
У вересні 2021 року суд знову відпустив Пацеляка.

Читайте також:
Суди у справах Майдану тривають: обвинувачений за кордоном, “беркут” в ЗСУ, в судді немає світла

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.