На противагу Сі і Путіну: Зеленський прийняв запрошення Японії на саміт G7 та підписав заяву про особливе глобальне партнерство

Президент Володимир Зеленський прийняв запрошення прем’єр-міністра Японії Фуміо Кісіди, який зараз головує в G7, взяти участь у саміті “Групи семи”.

Про це Зеленський заявив у вівторок, 21 березня, на пресконференції після переговорів із Кісідою в Києві.

“Я прийняв запрошення прем’єр-міністра і візьму участь у саміті в онлайн-форматі”, – сказав він.

Перед цим Зеленський провів переговори з Фуміо Кісідою. За словами президента, Кісіда прибув в Україну саме в той час, коли важливо активізувати глобальне лідерство заради захисту цілей і принципів Статуту ООН та міжнародної безпеки загалом.

Як відомо, саміт “Групи семи” відбудеться у травні в японському місті Хіросіма. На цей саміт Кісіда запросив Індію, Бразилію, Індонезію та В’єтнам.

Фуміо Кісіда прибув до України 21 березня – в той самий час, як лідер Китаю Сі Цзиньпін перебуває з візитом у Москві. Глава уряду Японії приїхав після відвідин Індії та переговорів із прем’єром Індії Нарендрою Моді, які вочевидь стосувалися й питань України та Росії.

Як повідомили з Банкової, Володимир Зеленський подякував Фуміо Кішіді за вагому підтримку України: безпекову, економічну, політичну, санкційну, гуманітарну.

“Під час зустрічі в Києві було обговорено намагання Росії посилити свої агресивні дії. У цьому контексті сторони обговорили нагальні безпекові потреби України й домовилися продовжувати діалог щодо розширення безпекової взаємодії. Співрозмовники також приділили увагу подальшому санкційному тиску на РФ за агресію”, – ідеться в повідомленні пресслужби президента.

“Японія застосувала 18 пакетів санкцій щодо російської агресії, і нові санкційні пакети мають продовжувати цей шлях відновлення глобальної безпеки та скорочення потенціалу російського терору. Санкції повинні бути швидшими, ніж здатність Росії адаптуватися до них”, – переконаний президент України.

Зеленський також подякував за готовність Японії співпрацювати для реалізації пунктів української “формули миру”, яка є єдиним комплексним і реалістичним планом зупинки російської агресії та відновлення повної сили Статуту ООН, повернення безпеки як Україні, так і всій Європі та світу.

Крім того, як зазначив глава держави, наша країна надзвичайно цінує підтримку Японією глобальних зусиль для створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України.

Під час переговорів сторони окремо зупинилися на залученні Японії до відбудови України, що дає великі можливості для співпраці.

За підсумками переговорів було підписано Спільну заяву про особливе глобальне партнерство між двома країнами.

“Цей документ відображає і наші цінності, які ми разом захищаємо, і наші прагнення, які ще належить реалізувати”, – зазначив Зеленський.

Президент наголосив, що Україна та Японія досягли найзмістовніших відносин за понад 30 років, але це лише фундамент для того, чого можна досягти в майбутньому.

“Очевидно, що партнерство України та Японії посилює глобальну безпеку й наближає час, коли ми нарешті зможемо повернути мир і гарантувати стабільність життя і українцям, і всім народам світу”, – заявив Володимир Зеленський.

Зі свого боку прем’єр-міністр Японії наголосив на солідарності з Україною. Він високо оцінив мужність і терпіння українського народу, який стоїть на захисті своєї батьківщини та свободи.

“Японія й далі підтримуватиме Україну, доки мир не повернеться на її прекрасну землю”, – сказав Фуміо Кішіда.

Голова уряду Японії зазначив, що агресія Росії підриває всі основи світового порядку й порушує норми міжнародного права.

За словами Фуміо Кішіди, Японія співпрацює з Україною в питанні запровадження санкцій стосовно РФ.

Прем’єр-міністр наголосив, що з минулого року його країна надала Україні гуманітарну та фінансову допомогу, яка, зокрема, спрямована на підтримку енергетичного сектору, сільського господарства та проведення розмінування. Крім того, Японія планує надати кошти на постачання нелетальної зброї через трастовий фонд НАТО.

Досі Кісіда був єдиним лідером G7, який ще не відвідав Україну після повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року. Надалі він поїде до Польщі.

Нагадаємо, Японія ввела санкції проти російських фізосіб, компаній та організацій.

Читайте також:
“Відчуваю великий гнів через це звірство”: прем’єр Японії відвідав Бучу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.