“У нас є угода”: Сербія і Косово узгодили нормалізацію відносин

Президент Сербії Александар Вучич і прем’єр-міністр Косова Альбін Курті на переговорах в місті Охрід у Північній Македонії досягли угоди про нормалізацію відносин між двома країнами.

Про це повідомив високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, пише “Європейська правда“.

“У нас є угода. Косово і Сербія погодили Імплементаційний додаток до Угоди про шлях до нормалізації відносин. Сторони повністю зобов’язалися дотримуватися всіх статей угоди і виконувати свої відповідні зобов’язання оперативно і добросовісно”, – написав Боррель близько півночі 19 березня після 12-годинних переговорів.

Як пише Reuters, перед тристоронньою сесією Вучич і Курті провели окремі зустрічі з Боррелем.

На підсумковій пресконференції Вучич заявив, що сторони домовилися не з усіх пунктів. “Незважаючи на розбіжності, ми провели гідну розмову”, – зауважив сербський президент.

Курті своєю чергою сказав, що “це фактичне визнання між Косово і Сербією”, хоча Сербія ще не підписала угоду.

Боррель наголосив, що тепер Євросоюз буде наполегливо вимагати від обох сторін виконання зобов’язань, якщо вони хочуть приєднатися до ЄС, і попередив, що в іншому випадку “будуть наслідки”.

Він також торкнувся запропонованого об’єднання сербських муніципалітетів у Косові, яке надасть більшу автономію муніципалітетам із сербською більшістю, що є предметом тривалих суперечок.

“Косово погодилося негайно розпочати – і коли я кажу негайно, я маю на увазі негайно – переговори з Європейським Союзом, які сприяли б діалогу щодо встановлення конкретних домовленостей і гарантій для забезпечення належного рівня самоуправління для сербських громад у Косові”, – сказав очільник дипломатії ЄС.

У додатку про імплементацію угоди, опублікованому в суботу ввечері, ЄС зобов’язався протягом 150 днів організувати донорську конференцію для приваблення інвестицій та надання фінансової допомоги для Косова і Сербії. При цьому такі фінансові внески будуть зроблені лише після висновку ЄС щодо успішної імплементації досягнутих домовленостей.

Сторони також зобов’язалися протягом 30 днів створити Спільний моніторинговий комітет, який координуватиме імплементацію всіх досягнутих домовленостей.

У цьому контексті Косово і Сербія погодилися, що всі статті угоди про нормалізацію відносин будуть виконуватися незалежно одна від одної, що порядок їх викладення в тексті угоди не передбачає послідовності їх виконання, і що сторони не блокуватимуть імплементацію жодної зі статей угоди або додатку до неї. Всі обговорення в контексті імплементації угоди мають відбуватися в рамках діалогу Белград-Приштина за посередництва ЄС.

Раніше у Брюсселі Косово і Сербія погодилися на підтриману Заходом угоду про нормалізацію відносин після майже 10 років діалогу за посередництва ЄС, під час якого було досягнуто незначного прогресу. Проте все ще була необхідна згода щодо додатку про імплементацію плану.

Читайте також:
Сербія та Косово домовилися про деескалацію ситуації на кордоні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна