Чи справді Путін був у Маріуполі, і чому вночі?

Російські ЗМІ з посиланням на Кремль повідомили, що президент РФ Володимир Путін нібито приїхав до окупованого міста Маріуполь на території України, відвідав деякі об’єкти, поговорив з людьми, після чого відвідав командний пункт окупаційних військ РФ у Ростовській області. Чи справді так і було?

Маріуполь

Спершу, близько 6-ї ранку 19 березня, про перший візит Путіна в окупований Маріуполь Донецької області України заявили російські державні ЗМІ, згодом інформація з’явилася на сайті президента РФ.

“Володимир Путін прилетів до Маріуполя на гелікоптері. За кермом автомобіля він об’їхав кілька районів міста, оглянув берегову лінію у районі яхт-клубу, будівлю театру, пам’ятні місця”, – стверджує його пресслужба.

“У мікрорайоні “Невський” глава держави поспілкувався із місцевими жителями. На запрошення однієї із сімей зайшов до них додому”, – йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що місто Маріуполь сильно зруйноване російською армією внаслідок бойових дій навесні 2022 року. Району Невський у ньому не існувало. Ці кілька будинків побудовано окупаційною адміністрацією на місці руїн восени на перетині вулиць Купріна та Миру, в західній частині міста.

За кілька годин після цих повідомлень пропагандистські ЗМІ показали відео нібито за участю Путіна та віцепрем’єр-міністра Марата Хуснулліна, буцімто зняте у Маріуполі.

У першій частині змонтованого відео, опублікованого “РИА Новости”, Володимир Путін веде авто, а Хуснуллін сидить на передньому сидінні та розповідає йому про “допомогу” мешканцям та підприємцям. За вікном машини темно, і незрозуміло, в якому місті воно записане.

У другій частині відео Путін та Хуснуллін оглядають будівлю із глядацьким залом зсередини. “РИА Новости” стверджують, що це маріупольська філармонія після відбудови. Путін сідає в крісло і каже: “Зручно, красиво”.

У мережі також з’явилися ролики, де нібито Путін у дворі комплексу “Невський” спілкується з групою із десятка людей. Відео записане в темний час доби, на вулиці безлюдно. Вони на камеру дякують Путіну. Потім він заходить до однієї з квартир та на камеру оглядає кімнати, переказує ВВС.

Незалежне джерело не може підтвердити, де саме та за яких обставин записувалися ці ролики.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у телеграмі підтверджує, що місця на відео справді є Маріуполем, але зазначає, що йдеться про спеціально підготовлені “потьомкінські села”, а всі переміщення відбувалися вночі.

“Під час телешоу небо було перекрито авіацією, а в більшої частини міста вимкнено мобільний зв’язок”, – стверджує місцевий блогер.

“Чому вночі? Тому що вдень навіть бетоні курники Путіна та “потьомкінські дєрєвні” Шойгу виглядають так, що тут репортажів про “зручно, красиво” не вийде. Тому – вночі. Коли справжню красу від російського окупаційного дизайну ховає темрява”, – додав Андрющенко.

Відео мікрорайону при денному світлі пропагандистське держЗМІ поширило вже після 11-ї години ранку – але без присутності Путіна.

Також радник законного мера звернув увагу на брехню, яку поширюють у розмові з Путіним у кадрі: “Росіяни не стріляли в житлові будинки”.

Він зауважив, що в кадрі не було “гауляйтерів” ні Донецької області, ні Маріуполя – “немає довіри розхідному матеріалу”.

Коментуючи присутність людей у кадрі, Андрющенко вказує: “Люди, в яких за наказом Путіна росіяни знищили все, відібрали життя, вбили сусідів, рідних, близьких, ледве не на колінах кажуть Путіну за це “дякую”. А воно стоїть та насолоджується цією огидою. Рідкісні кадри. Вбивця та жертва під час активної дії під впливом Маріупольського синдрому”.

Одна з ідентифікованих учасниць розмови з Путіним – колаборантка Ірина Волосатова.

Ростов

Після цього російські держагентства з посиланням на пресслужбу Кремля повідомили, що Путін “провів нараду у командному пункті” російської армії у Ростові-на-Дону (180 км від Маріуполя).

Там він заслухав доповіді голови генштабу РФ Валерія Герасимова та “низки воєначальників”.

Приблизно через годину після цього повідомлення держагентство “РИА Новости” опублікувало 30 секундний ролик, у якому Володимир Путін у супроводі Герасимова йдуть у якомусь приміщенні. Надалі вони заходять до кімнати, де їх зустрічає заступник командувача, колишній командувач угрупування російських військ в Україні Сергій Суровікін та кілька чоловіків у військовій формі. Путін їх вітає.

Крим

Перед Маріуполем, 18 березня, Путін здійснив неоголошений візит до Криму й Севастополя, щоб відзначити дев’яту річницю анексії півострова.

За повідомленнями росЗМІ, президент країни-агресора відвідав історико-археологічний парк “Херсонес Таврійський”, нову російську школу мистецтв, дитячий табір тощо, і також нібито був за кермом авто.

Політичний та історичний контекст і реакція МЗС України

Повідомлення про візит Путіна до Маріуполя надійшли через рік після того, як Москва завдала авіаударів по Маріупольському драмтеатру, де переховувалися тисячі мирних жителів. Тоді загинули приблизно 600 людей. Це один із прикладів найбільших воєнних злочинів РФ в Україні з часу повномасштабного вторгнення.

Міжнародний кримінальний суд 17 березня заявив, що видав ордер на арешт Путіна за воєнні злочини, пов’язані з незаконною депортацією українських дітей до Росії. Це означає, що тепер очільника Кремля можуть заарештувати в будь-якій із 123 держав, що визнали юрисдикцію МКС.

За даними істориків, орієнтовно 2 грудня 1941 року німецький диктатор Адольф Гітлер також відвідував окупований Третім Рейхом Маріуполь на тлі скрутної ситуації, що склалася для німців на Південному фронті під Ростовом.

Візит фюрера також був короткостроковим.

“У Маріуполі Гітлер ночував у відведеному йому будинку, здається, у колишньому готелі на березі моря… за сприяння органів таємної польової поліції, мною були проведені необхідні охоронні заходи у безпосередній близькості до квартири Гітлера: посилена патрульна служба, внутрішні та зовнішні варти, закриття всього прилеглого району для стороннього руху. Більші заходи з охорони мною не проводилися, оскільки це могло викликати непотрібний галас”, — писав начальник охорони Гітлера Раттенхубер.

У Міністерстві закордонних справ України впевнені у майбутньому звільненні всіх окупованих нині Росією українських територій, включно з Кримським півостровом.

“Як у 2014 році, так і у 2022 році вистава з “референдумами” не несе жодних наслідків для адміністративно-територіального устрою та міжнародно визнаних кордонів України. Більшість територій, на яких вони були проведені у 2022 році, уже звільнені Збройними силами України. Звільнення усіх інших тимчасово окупованих територій теж обов‘язково відбудеться. Це – лише справа часу”, – заявили в МЗС.

Читайте також:
Ордер Гааги на арешт Путіна може бути розширений до обвинувачення в геноциді, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна