Швеція надає Україні вісім 155-мм самохідних артустановок Archer

Уряд Швеції ухвалив рішення передати Україні вісім самохідних 155-мм артилерійських установок Archer та скерував відповідний запит у межах додаткового проєкту бюджету до парламенту.

Про це в четвер, 16 березня, заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон, про що повідомляє інформагентство TT.

За його словами, САУ Archer “дозволять українцям перемагати російські артилерійські системи”.

“Можна сказати, що система Archer – це радше снайперська гвинтівка, ніж дробовик. Саме здатність вражати глибоко в тилу артилерійські системи противника робить Archer унікальним”, – зазанчив Йонсон.

Перші САУ від Швеції Україна отримає через кілька місяців. Спершу техніку обладнають комп’ютерними засобами вогневого управління, потім українські військові пройдуть навчання, а поблизу кордонів України буде створено логістичний хаб для технічного обслуговування й ремонту.

Очікується, що Україна зможе одночасно використовувати на полі бою шість із восьми Archer, тоді як дві потрібно тримати в резерві – наприклад, для отримання запасних частин.

Наразі Швеція має 48 одиниць САУ Archer, 24 із яких перебувають на озброєнні шведських ЗС, решта – на зберіганні. З них 22 передаються Україні та будуть продані до Великої Британії для заміщення cистем AS90.

Нагадаємо, про намір передати Україні “Арчери” Стокгольм заявив у січні 2023 року.

Читайте також:
Рамштайн: Швеція надає 10 “леопардів” і ППО, Норвегія – два NASAMS

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна