Білгород-Дністровський порт за 220 млн грн купив бізнесмен Кропачов

Компанія “Укрдонінвест” бізнесмена Віталія Кропачова стала переможцем повторного приватизаційного аукціону з продажу Білгород-Дністровського морського торговельного порту, який відбувся 13 березня.

Про це повідомляється у системі Прозорро.Продажі, пише “Економічна правда“.

“Укрдонінвест”, засновником та кінцевим бенефіціаром якого є Кропачов, запропонував 220 млн 0,1 тис. грн.

При цьому в січні 2022 року компанія “Укрдонінвест” брала участь в аукціоні з продажу порту “Усть-Дунайськ” і готова була заплатити за нього трохи більше 200 млн грн. Але програла ТОВ “Еліксир Україна”, початкова пропозиція якого була вищою.

У торгах за Білгород-Дністровський порт також брали участь ТОВ “Порт Аккерман” (остаточна пропозиція – 97 млн грн) та ПрАТ “Мостобуд ЮА” (кінцева пропозиція – 220 млн грн).

Стартова ціна, яку визначили на повторний аукціон, – 93,78 млн грн.

На першому аукціоні, який не відбувся, стартова ціна була вдвічі вищою – 187,6 млн грн.

Порт спеціалізується на перевантажені лісних вантажів, мінеральних добрив, залізорудних окатків, металопродукції та зернових вантажів.

Контекст

У лютому 2023 року повідомлялося, що Фонд держмайна 3 березня проведе приватизаційний аукціон з продажу “Білгород-Дністровського морського торговельного порту”. Стартова ціна – 187,6 млн грн (без ПДВ).

Втім, приватизація порту з першої спроби не вдалася: призначений на 3 березня аукціон визнали таким, що не відбувся. Як повідомив начальник регіонального відділення Фонду держмайна в Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський, учасники не подали заявки.

Морський порт “Усть-Дунайськ” продали на аукціоні 17 січня за 201 мільйон гривень – тоді приватизація морського порту відбулася вперше в історії України.

Віталій Кропачов – бізнесмен, ексдепутат Донецької облради, власник групи компаній “Укрдонінвест” з активами у вугільній, машинобудівній, будівельній та транспортній галузях, медіа. Як писала “Економічна правда”, він був “смотрящим” у вугільній галузі від колишнього першого заступника голови фракції БПП і бізнес-партнера Петра Порошенка – Ігоря Кононенка. Сам бізнесмен це спростовував.

Кропачов викупив кілька збагачувальних фабрик на підконтрольній частині Донбасу, а у 2017 році придбав у Ігоря Гуменюка та партнерів шахту “Краснолиманська”, яка з часом стала одним із найуспішніших вугільних підприємств України.

У 2019 році почав розвивати медіанапрямок. Зокрема, купив два телеканали, “Інфо24” і “Так TV”, а в грудні 2021 року придбав компанію “Ера продакшн”.

Влітку 2022 року Кропачов придбав компанію “Корона Санрайс”, яка володіла цифровою ліцензією на трансляцію “4-го каналу”. У 2023 році запустив телеканал Ukraine World News.

Читайте також:
В Україні стартує великий інформаційний телеканал, на якому підозріло багато людей “від Медведчука”. Але є й Бенюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна