Ексгенерал НАТО Петр Павел офіційно став президентом Чехії

Колишній голова Військового комітету НАТО, генерал у відставці Петр Павел склав президентську присягу у Владиславській залі Празького Граду (резиденції глави держави) й офіційно став президентом Чехії на наступні п’ять років.

Інавгурація новообраного президента відбулася в четвер, 9 березня, пише “Європейська правда“.

Перед церемонією Павел та його дружина Єва мали офіційний обід із Мілошем Земаном, який залишив посаду президента, та його дружиною Іваною.

Як зауважує чеська інформагенція ČTK, коли під час церемонії інавгурації в Празькому Граді було показано Земана, в натовпі його освистали.

Павел напам’ять прочитав присягу, поклавши долоню на конституцію в руках голови Сенату Мілоша Вистрчіла. Незабаром після присяги прогримів 21 гарматний залп з сусіднього пагорба Петрін, а в самій залі зазвучав чеський гімн.

У своїй промові, яка тривала близько чверті години, новий президент Чехії пообіцяв “повернути гідність, повагу, порядність та інші цінності” керівництву країни.

“Будьмо активними і перенесімо це і на інші сфери. Наприклад, у НАТО чи ООН. Не чекаймо, поки більші країни прийдуть з рішеннями. Де написано, що найрозумніші і найздібніші завжди є найбільшими?” – сказав він.

Наприкінці інавгурації Павел поклав квіти до статуї першого президента Чехословаччини Томаша Масарика.

Попередній президент Мілош Земан, який  обіймав цю посаду два терміни поспіль – десять років.

У другому турі виборів наприкінці січня Павел переміг колишнього прем’єр-міністра Чехії, мільярдера-популіста і євроскептика Андрея Бабіша.

На відміну від свого попередника Земана, який вважається досить проросійським політиком, Петр Павел має чіткі євроатлантичні погляди та підтримує надання Україні озброєнь. При цьому вперше за тривалий час у цьому збігатиметься позиція уряду та президента Чехії.

Читайте також:
Новий президент Чехії підтримав надання Україні зброї без обмежень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна