Президентські вибори в Чехії виграв колишній генерал НАТО Петр Павел

Колишній голова Військового комітету НАТО, генерал у відставці Петр Павел виграв президентські вибори у Чехії.

За інформацією від порталу Novinky.cz, після підрахунку 99,99% протоколів військовик Павел, який балотувався як незалежний кандидат, набрав 58,32% голосів. Колишній прем’єр-міністр, мільярдер-популіст і євроскептик Андрей Бабіш із популістського руху ANO має 41,67%.

За попередніми даними, явка становила 70,25% – рекорд для Чехії.

Нагадаємо, Петр Павел посідав перше місце і в першому турі виборів.

Відтак 8 березня 61-річний Павел змінить на посаді глави держави проросійського Мілоша Земана, який очолював країну з березня 2013 року.

Андрей Бабіш проголошував проросійські гасла та перебував під слідством через махінації з європейськими коштами в часи роботи на чолі уряду. В ході виборчої кампанії він виступав під “миротворчими” гаслами та пропонував “посередництво” в переговорах України з Росією.

Для України важливо, що Петр Павел має чіткі євроатлантичні погляди та підтримує надання Україні озброєнь. При цьому вперше за тривалий час у цьому збігатиметься позиція уряду та президента Чехії. До того ж, після нейтралізаціє Бабіша не буде утворено проросійську змичку Чехії та Угорщини.

Колишній голова Військового комітету НАТО Павел переміг у всіх регіонах, крім чотирьох. Найбільший відсоток генерал набрав у Празі – більш як три чверті голосів. Бабіш отримав найбільшу підтримку в Моравсько-Сілезькому та Устецькому краях.

Останні дні перед другим туром запам’яталися заявою Бабіша про те, що він припиняє контакти з виборцями в рамках президентської кампанії через “погрози вбивством”. Також штаб Бабіша вдався до чорного піару. Невідомі запустили дезінформацію, буцімто кандидат Павел помер, створивши для цього фейковий сайт і розсилку.

Читайте також:
Прем’єр Чехії особисто підписав танк для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна