Продовжити зернову угоду критично важливо, – Генсек ООН у Києві

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш під час третього з моменту повномасштабного вторгнення РФ візиту в Україну наголосив на “критичній важливості” продовження “зернової угоди”.

Про це йдеться в коментарі Гутерріша для преси, який отримала “Новинарня“.

“Чорноморська ініціатива щодо зерна, узгоджена в липні минулого року в Стамбулі, забезпечила експорт 23 мільйонів тонн зерна з українських портів. Це сприяло зниженню глобальної вартості продовольства і надало критично важливе полегшення людям, які також платять високу ціну за цю війну, особливо в країнах, що розвиваються”, – підкреслив Генсек ООН.

Він зазначив, що за останній рік індекс продовольчих цін Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН знизився майже на 20 відсотків.

При цьому Гутерріш зауважив, що “експорт українських – як і російських – продуктів харчування та добрив має важливе значення для глобальної продовольчої безпеки та цін на харчі”.

“Я хочу підкреслити критичну важливість продовження Чорноморської ініціативи щодо зерна після 18 березня і роботи над створенням умов для максимально можливого використання експортної інфраструктури через Чорне море, відповідно до цілей ініціативи”, – сказав Генеральний секретар ООН.

Окрім того, він наголосив на “життєвій важливості” безпеки та захисту Запорізької атомної електростанції, яка нині перебуває під контролем російських окупантів.

Гутерріш також згадав про відео з розстрілом росіянами військовослужбовця ЗСУ, який перед смертю сказав “Слава Україні!”.

“Нещодавні шокуючі кадри свавільного вбивства українського солдата є ще одним трагічним нагадуванням про необхідність суворого дотримання законів війни. Ми повинні досягати всіх цих цілей, визнаючи, що кожна з них має цінність сама по собі”, – наголосив Генсек ООН.

Як заявив після зустрічі з Гутеррішем у Києві президент Володимир Зеленський, продовження “зернової угоди” – це “спільна політика України й ООН”.

“Ми сьогодні зацікавлені, щоб не було голоду у світі. Інша спільна політика – про те, щоб продовжити дію “зернового коридору”. Ми піднімали питання щодо майбутньої пролонгації цієї ініціативи, деталі, як ми можемо ще допомогти світу і розширити ініціативу”, – сказав Зеленський.

Контракт на експорт українського зерна через контрольоване Росією Чорне море закінчується 18 березня, і ООН наполягає на черговому продовженні.

Ініціатива була започаткована за посередництва Організації Об’єднаних Націй і Туреччини в липні 2022 року, а в листопаді її було продовжено.

Раніше ЗМІ повідомили, що Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи. Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу 5 березня заявив, що Анкара докладає всіх зусиль продовження дії “зернової угоди”.

Росія заявила, що погодиться на продовження Чорноморської зернової угоди лише в тому випадку, якщо “будуть враховані інтереси російських виробників сільськогосподарської продукції та добрив з точки зору безперешкодного доступу на світові ринки”.

Читайте також:
Росіяни б’ють із Кінбурна по Очакову, щоб не пустити Миколаївщину до “зернової угоди”, – Гуменюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна