Відкриття Офісу прокурора МКС в Україні сприятиме розслідуванню міжнародних злочинів, – Костін

Відкриття в Україні Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду сприятиме більш ефективному розслідуванню міжнародних злочинів, скоєних на території країни.

Про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін на конференції “Об’єднані заради перемоги” в п’ятницю, 3 березня, передає “Укрінформ”.

“Сьогодні Кабінет Міністрів схвалив меморандум між урядом України і МКС, що дозволить скоро відкрити Офіс прокурора МКС в Україні. Це, у свою чергу, дозволить прокурору МКС більш повноцінно розслідувати міжнародні злочини, які були здійснені в Україні”, – сказав Костін.

Водночас він звернув увагу на те, що МКС не може притягувати до відповідальності за злочин агресії РФ, скоєний російським керівництвом – для цього необхідно створити спеціальний міжнародний трибунал.

Також Костін повідомив, що міжнародний центр з розслідування злочинів агресії в Гаазі ймовірно розпочне роботу влітку 2023 року.

“Перший практичний крок до цього (до створення Спецтрибуналу з розслідування злочину агресії – “Н”) також буде зроблений тут. Разом із Євроюстом, Єврокомісією і членами Спільної слідчої групи ми створимо міжнародний центр із переслідування злочину агресії в Гаазі”, – заявив Костін.

Він висловив сподівання, що цей центр, який буде збирати докази злочинів агресії, “розпочне свою роботу в Гаазі уже цього літа”.

Генпрокурор також зазначив, що планується підписання відповідної угоди в межах Спільної слідчої групи.

Наразі сім країн входять до Спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT). Її утворили Польща, Литва та Україна 25 березня 2022 року. Згодом до неї приєдналися Естонія, Латвія і Словаччина. Учасниками групи є також Євроюст та Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.
Метою JIT є сприяння розслідуванню та судовому переслідуванню винних у скоєнні найтяжчих міжнародних злочинів.

Читайте також:
Кабмін схвалив проєкт угоди про створення Офісу МКС в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна