Режим Лукашенка виніс вирок нобелівському лавреату Беляцькому – 10 років колонії

Суд Ленінського району Мінська виніс вирок білоруському правозахисникові, лауреату Нобелівської премії миру Алесю Беляцькому – 10 років колонії.

Про це в п’ятницю, 3 березня, повідомляє правозахисний центр “Вясна”, головою якого є політв’язень Беляцький.

Разом із 60-річним Беляцьким судили його колег із “Вясни”: Валентина Стефановича засуджено до 9 років колонії, Володимира Лабковича – до 7 років, Дмитра Соловйова (заочно) – до 8 років позбавлення волі.

Правозахисників визнали винними у фінансуванні протестів проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка у 2020 році та контрабанді коштів організованою групою.

Провину вони не визнали, заявивши, що їх переслідування має політичний характер.

За твердженням лукашенківської прокуратури, правозахисники, “діючи у складі організованої групи з 4 квітня 2016 року до 14 липня 2021 року, з метою використання на території Білорусі для незаконної діяльності та фінансування центру “Вясна” та інших організацій переводили в готівку гроші, отримані від різних структур і фондів, на банківські рахунки підконтрольної їм іноземної організації”. Засуджені нібито “готували громадян до участі в групових діях, що грубо порушують громадський порядок, а також здійснювали фінансування та матеріальне забезпечення таких дій під виглядом правозахисної та благодійної діяльності, зокрема й від імені ПЦ “Вясна”, незареєстрованого фонду BY_HELP, у період із травня 2020 року по 14 липня 2021 року”.

Правозахисникам інкримінують таку оплату штрафів, оплату рахунків за харчування в ізоляторах, оплату роботи адвокатів.

Беляцький, Стефанович і Лабкович своєї провини не визнали. Алесь Беляцький назвав справу проти правозахисників політичним переслідуванням.

На суді жодне їхнє клопотання (про ведення процесу білоруською мовою, про зняття кайданків, надання часу для ознайомлення зі справою тощо) суддя не задовольнила.

Як відомо, Алеся Беляцького, Валентина Стефановича і Володимира Лабковича влада Білорусі тримає під вартою з 14 липня 2021 року. Їм загрожувало від 7 до 12 років позбавлення волі.

7 жовтня 2022 року Алесь Бяляцький здобув Нобелівську премію миру. Разом із ним лауреатами також стали український Центр громадянських свобод і російська правозахисна організація “Меморіал”.

Читайте також:
“Центр громадянських свобод” прокоментував отримання Нобелівської премії миру разом з білорусами й росіянами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна