Іран може виготовити матеріал для однієї ядерної бомби приблизно за 12 днів, – Пентагон

доповнено

Іран може виготовити матеріали для ядерної бомби за приблизно 12 днів.

Про це заявив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кал на слуханнях у Палаті представників, якого цитує Reuters.

“Ядерний прогрес Ірану відтоді, як ми вийшли з ядерної угоди, був надзвичайним. У 2018 році, коли попередня адміністрація вирішила вийти з угоди, Ірану потрібно було б приблизно 12 місяців, аби виготовити розщеплювачі для бомби. Тепер їм потрібно близько 12 днів”, — сказав заступник міністра оборони.

За словами Кала, найкращим розв’язанням проблеми є дипломатичні перемовини та повернення обмежень на ядерну програму Ірану.

Водночас, як пише Reuters, наразі не відомо, чи опанував Іран технологію фактичного створення ядерної бомби.

Напередодні Міжнародне агентство з атомної енергії підтвердило виявлення в Ірану урану, збагаченого до майже збройного рівня, і намагається достеменно встановити його походження.

“Ядерний наглядовий орган ООН обговорює з Іраном походження часток урану, збагачених до 83,7% чистоти, що дуже близько до збройного рівня, на підприємстві зі збагачення Фордоу”, – йдеться в повідомленні Reuters із посиланням на конфіденційний звіт МАГАТЕ.

У звіті також вказано на зростання в Ірану кількості урану, збагаченого до рівня понад 60%, із 25,2 кг до 87,5 кг за останні три місяці.

Reuters зауважує, що для виготовлення однієї ядерної бомби необхідно понад 55 кг урану, збагаченого до 60%.

“Іран заперечує, що намагається отримати ядерну зброю, визнаючи лише, що прагне покращити атомні технології для цивільного застосування”, – передає агентство.

Читайте також:
Путін анонсував постачання армії РФ новітнього озброєння та заявив про потребу зміцнення ядерної тріади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна