На Полтавщині таки зняли пам’ятник генералу-комуністу Третяку, який збив цивільний “боїнг”

Місто Хорол на Полтавщині позбулося пам’ятника комуністичному діячеві часів СРСР генералу Івану Третяку, який був причетний до збиття корейського цивільного “Боїнга” сорок років тому. Досі місцева влада всіляко опиралася усуненню радянського погруддя.

Про це в суботу, 25 лютого, повідомив Полтавський офіс Українського інституту національної пам’яті.

“Демонтажні роботи проведено вранці 25 лютого на виконання розпорядження голови Полтавської обласної військової адміністрації Дмитра Луніна №75 “Про демонтаж пам’ятника–погруддя герою Радянського Союзу, герою соціалістичної праці І.М. Третяку в місті Хорол Полтавської області”, – ідеться в повідомленні УІНП.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар нагадав законодавчі аспекти питання: “Декомунізаційний закон забороняє як символіку комунорежиму пам’ятники особам, які обіймали керівні посади у вищих органах Комуністичної партії та СРСР. Тож комуністичний маркер необхідно було демонтувати, оскільки його спорудили на честь Третяка Івана Мусійовича (1923–2007) — члена ЦК КПРС у 1976-1990 роках,  заступника міністра оборони СРСР у 1986–1991 роках”.

Хорол - бюст Івана Третяка демонтований_1 Хорол - бюст Івана Третяка демонтований
<
>

Пустовгар нагадав, що це “історія з бородою довжиною у сім років”. Ветерани російсько-української війни періоду АТО/ООС, патріотична громадськість Хорольщини, всеукраїнська громадська ініціатива “Декомунізація. Україна” й Український інститут національної пам’яті тривалий час вимагали від мера Хорола Сергія Волошина виконати декомунізаційний закон, відстоювали свою позицію у судах. Хорольська мерія шукала прогалини в законодавстві, надсилаючи УІНП та ініціаторам демонтажу відписки, ігноруючи факти непричетності Третяка до вигнання нацистів з України.

У Полтавському офісі УІНП наголошують: “Комуніст-сталініст-брежневіст Третьяк був серед тих, хто прагнув відкинути народи колишнього СРСР у морок сталінщини, репресій, голодоморів. Він підтримав ГКЧП – спробу придушити визвольні рухи у колишніх республіках СРСР, або, як зневажливо казали тоді в Кремлі, “парад суверенітетів”.

Малорос-колаборант Третьяк причетний до страхітливого злочину. 1 вересня 1983 року мирний пасажирський літак “Корейських авіаліній” (рейс KAL007) “Боїнг-747” прямував із Нью-Йорка до Сеула. Маршрут пролягав над Тихим океаном, огинаючи територію СРСР. Літак помилково відхилився від маршруту й залетів на радянську територію. Оскільки екіпаж, за даними “чорних скриньок”, неправильно налаштував автопілот. Російський радянський винищувач збив “Боїнг” – так через наказ кремлівських верховодів, попередників Путіна й Гіркіна, трагічно загинуло 269 людей. Президент США Рональд Рейган назвав трагедію “злочином проти людства, який ніколи не повинен бути забутим”, “актом варварства і нелюдської жорстокості”. У Сеулі, столиці Республіки Корея, відбулися багатотисячні протестні акції, під час яких спалювали прапори СРСР. На час сахалінського злочину малорос з Хорола, кавалер чотирьох орденів Леніна Третьяк був членом ЦК КПРС і командував військами Далекосхідного військового округу (1976–1984 рр.)”, – ідеться в повідомленні Полтавського офісу УІНП.

Передісторія

Демонтажу погруддя комуністичному генералові Івану Третяку віддавна вимагали місцеві активісти й ветерани війни з Росією.

Новинарня” писала про це в матеріалі 2018 року “Недекомунізований Хорол. Як ветеран АТО бореться з пам’ятником генералу – вбивці цивільного “Боїнга”“. Цим ветераном був Юрій Давидов.

Генерал армії СРСР Іван Третяк

Генерал армії СРСР Іван Третяк – уродженець села Мала Попівка Хорольського району. У період ІІ Світової війни у 21-річному віці командував полком Червоної армії. Герой Радянського Союзу (1945).

Після війни командував військами Далекосхідного військового округу СРСР. Був заступником міністра оборони СРСР, головнокомандувачем військ ППО СРСР.
Член ЦК КПРС у 1976-1990 роках, депутат Верховної Ради СРСР.

Саме Третяк віддав наказ збити південнокорейський “Боїнг-747”, який виконував рейс Нью-Йорк – Анкоридж – Сеул, помилково відхилився від маршруту і пролетів над далекосхідною територією СРСР. Тоді загинуло 269 людей.

Пам’ятник радянському діячеві Третяку підлягав декомунізації відповідно до законодавства України, однак місцева влада в Хоролі досі уникала демонтажу.

Бюст Івану Третяку в Хоролі 26 жовтня 2021 року

26 жовтня 2021 року в місті Лубни Полтавської області громадські активісти демонтували пам’ятник більшовику Василю Чапаєву. Паралельно з цим у Лохвиці знесли пам’ятник комсомольцям.
У Хоролі намагалися знести бюст радянського генерала та державного діяча Івана Третяка – монумент встояв, але на ньому написали “вбивця”.
Імовірно, до акцій причетний київський громадський рух “Гонор”.

Читайте також:
З Києво-Могилянської академії демонтують пам’ятну дошку Ломоносову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна