Санчес пообіцяв Україні більше танків і підтримку під час головування Іспанії в ЄС

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес під час візиту до Києва у четвер, 23 лютого, оголосив, що партія танків Leopard 2, які Іспанія надасть Україні, збільшиться до 10 одиниць.

Про це з посиланням на El Pais пише “Європейська правда“.

Санчес підтвердив слова міністра оборони Маргарити Роблес, що Іспанія передасть Україні шість танків, але додав, що в майбутньому ця цифра зросте до десяти.

“Ми маємо намір зробити це в найближчі тижні або місяці”, – пояснив очільник іспанського уряду під час спільного з президентом України Володимиром Зеленським виступу, який відбувся близько півдня, але трансляцію якого було відкладено з міркувань безпеки.

Зеленський, своєю чергою, заявив про приєднання Іспанії до танкової коаліції.

“Сьогодні я отримав запевнення, що Іспанія передасть нам танки Leopard. Українці вже навчаються в Іспанії” – зазначив президент.

“Ми прагнемо синхронізувати доставку танків з фіналізацією навчань українських військових” – зауважив Санчес.

Він також не виключив подальшого збільшення числа танків, які передадуть Україні.

“Навіть більше, ми готові надіслати більше Leopard на пізнішій стадії, якщо це буде необхідно” – сказав він.

Водночас питання щодо надання Україні літаків, за словами Санчеса, “треба вивчити й обговорити з союзниками”.

Також прем’єр Іспанії пообіцяв, що його країна підтримуватиме Україну у здійсненні необхідних кроків, коли головуватиме в Раді ЄС у другому півріччі 2023 року.

“Іспанія готова підтримувати та супроводжувати Україну в процесі реалізації її законних прагнень стати членом Європейського Союзу. Ми вітаємо усі реформи, які схвалюються та імплементуються українським урядом, за чим стежить Європейська комісія”, – запевнив Санчес.

Під час візиту в Україну прем’єр-міністр Іспанії відвідав Бучу та Ірпінь, які постраждали від російської окупації (у квітні 2022 року він був у розбомбленій Бородянці).

Також Санчес виступив у Верховній Раді. Зокрема, зазначив, що Україна нині проходить найтемніші часи, але вона “не одна в цій темряві”.

“Іспанія з Україною. Я сподіваюся, що скоро повернусь вже в мирну Україну, де дискусія буде про відновлення та прогрес”, – процитував виступ Санчеса народний депутат Ярослав Железняк.

Окрім того, на Алеї сміливості в Києві було відкрито іменну табличку на честь Педро Санчеса.

Як зазначив іспанський прем’єр, для нього та для всієї Іспанії “велика честь бути частиною Алеї сміливості”.

“Справжні сміливі чоловіки та жінки – це українські громадяни, які мужньо та гордо захищають свою країну”, – написав Санчес у твітері.

Читайте також:
Прем’єр Іспанії – з візитом у Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна