Прем’єр Іспанії “везе” у Київ шість “леопардів”

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес прибуде з неоголошеним візитом до Києва в четвер, 23 лютого, щоб зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським.

Про це з посиланням на свої джерела в середу повідомило іспанське видання Okdiario.

Це буде друга поїздка Санчеса в Україну після початку повномасштабного вторгнення Росії. Вперше він приїжджав торік у квітні.

Санчес їде до Києва через Жешув після того, як міністр оборони Маргарита Роблес підтвердила, що Іспанія надішле Україні шість танків Leopard.

Ідеться про відремонтовані бойові танки Leopard 2 A4, інформує El Pais.

У відповідь на запит депутата Народної партії і генерала у відставці Фернандо Гутьєрреса Діаса де Отасу, Роблес підтвердила, що її відомство “вже ремонтує передову секцію танків Leopard 2 A4, яка складається з чотирьох танків плюс два, загалом шість, щоб довести їх до сучасного рівня” і передати їх українським збройним силам.

Хоча вона не назвала дату поставки, міністр неодноразово заявляла, що мета полягає в тому, щоб танки були готові до кінця березня або початку квітня.

Роблес залишила двері відкритими для постачання більшої кількості танків цієї моделі в майбутньому “у разі необхідності” і за запитом української влади і союзників, але виключила постачання найсучасніших танків Leopard 2 (еквівалент німецьких A6), які входять до складу трьох механізованих бригад (Гвадаррама, Кордова і Естремадура) і батальйону танків з бригади Арагон, оскільки вони необхідні для національної оборони.

Танки вже є на заводі Santa Bárbara Sistemas, що належить General Dynamics European Land Systems (GDELS) в Алькала-де-Гвадайра (Севілья), куди вони були переведені з Agrupación de Apoyo Logístico 41. На цій базі в Сарагосі вже десять років зберігаються 53 вживані танки Leopard A4, які Іспанія купила у Німеччини.

Читайте також:
Мюнхенська конференція: Шольц закликав партнерів швидше надати танки Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна