Укрзалізниця анонсувала велику українізацію: що це буде

доповнено

АТ “Укрзалізниця” розпочинає програму “Залізна українізація”, її мета — позбутися імперських та російських назв, позначок, зображень на будь-яких об’єктах залізничного транспорту.

Про це повідомили в “УЗ” у вівторок, 21 лютого. 

Програма розрахована на три роки – з 2023-го по 2025-й. 

“За ці три роки у декілька етапів ми хочемо повністю знищити все, що повʼязує нас з країною-агресором. Назви залізниць, позначки кілометражу, сигнальні позначки, радянські барельєфи, назви станцій тощо”, – пояснюють в “УЗ”. 

Зокрема, планується перейменувати назви залізниць – “Південна” та “Південно-Західна”.

В “УЗ” це пояснили так: “XIX сторіччя: будівництво залізниць та одночасно зросійщення України царським режимом. Все рахувалось відносно Москви, і дві потужні українські залізниці отримали назви, що не мають в собі нічого українського з географічної точки зору — “Південна” та “Південно-Західна”. Але більше ніякого півдня на сході та південного заходу на півночі!”

Раніше, нагадаємо, сама залізниця виступала проти такого перейменування.

У 2023-2024 роках планується перейменувати зупинки і станції. 

“Ленселище, Жовтнева, Колгоспна, Радгоспна й багато інших. Радянські асоціативні назви з часів зросійщення України та гегемонії СРСР. Але зараз, переосмислюючи минуле, ми прямуємо в майбутнє, й настав час позбутися неприйнятних назв станцій і зупинок. Разом з органами місцевого самоврядування ми підготуємо необхідні пропозиції та оберемо для них патріотичні назви, назви, прив’язані до історичної місцевості, назви  на честь видатних українців, героїв, історичних постатей України. І ще. Нарешті приберемо переклад наших міст російською з фасадів станцій”. 




Наразі вже вивчено юридичні та технічні аспекти; опрацьовано інформацію про об’єкти, що потребують українізації; створено комплексну програму українізації залізниці.

“Так, це буде велика робота, до проведення якої ми вже готові. Але ж і ефект від неї однозначно вартий і ціни, і зусиль. І її навіть порівняти не можна з ціною, яку всі ми платимо сьогодні за остаточне “прощавай, Росіє”, — резюмував в.о. голови правління АТ “Укрзалізниця” Олександр Камишін.

із 1 березня АТ “Укрзалізниця” планує почати відкрите голосування в “Дії” щодо варіантів перейменування Південно-Західної та Південної дирекцій залізниці, заявив Камишін на пресконференції 21 лютого.

“Я вважаю, що правильні назви для дирекцій — Київська та Харківська, на честь міст, де розташовані адміністративні органи. Але це питання національного значення. Вирішувати мають українці”, – сказав Камишін.

Пізніше в пресслужбі компанії   прокоментували, що наразі узгоджують процедуру голосування в “Дії” з Міністерством цифрової трансформації.

Читайте також:
У Дніпрі затвердили програму “лагідної українізації”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна