В УЗ пояснили, чому не відмовляться від назви “Південно-Західна залізниця”, яка є спадщиною Російської імперії

 

Керівництво ПАТ “Українська залізниця” не збирається змінювати назву “Південно-Західної залізниці”, хоча й погоджується з тим, що вона є спадщиною Російської імперії і геть недоречна в географічних реаліях незалежної України.

Про це йдеться у відповіді “Укрзалізниці” (за підписами директорів з інженерно-технічного забезпечення Володимира Крота і департаменту реформування та корпоративного розвитку Андрія Буковського) на запит громадського активіста Максима Кобелєва, яку він опублікував на своїй сторінці у “Фейсбуці“.

Цікаво, що при цьому ПАТ УЗ посилається на закон про декомунізацію, хоча сам Кобелєв зауважив, що взагалі не згадував про цей закон у своєму запиті.

“Публічне акціонерне товариство «Українська залізниця» опрацювало ваше звернення від 20.11.2017 щодо виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (далі – Закон) та повідомляє наступне.
(…)
У назві та установчих документах філії та її структурних підрозділах не використано символіку комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, яку заборонено Законом.
Перейменування залізниці уже неодноразово обговорювалося на різних рівнях, у тому числі на зборах трудових колективів ДТГО «Південно-Західна залізниця» перед створенням регіональної філії. Робочий колектив магістралі висловився за збереження існуючої назви. Адже вона має столітню історію й виконує роль своєрідного бізнес-бренду, який має позитивний імідж як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку транспортних послуг, а також з ним пов’язано багато здобутків та досягнень залізничників кількох поколінь”, – зазначається у відповіді.

При цьому в “Укрзалізниці” визнають: “Зауваження стосовно невідповідності назви зазначеної філії її географічному розташуванню є дійсно слушним, зважаючи, що історичне коріння присвоєння магістралі назви сягає монархічних часів дореволюційної Російської імперії.

“Таку «назву» залізниця отримала через географічне розташування стосовно столиці Російської імперії (початок існування Південно-Західної залізниці було покладено 07 червня (25 травня) 1870 року, задовго до утворення Радянського Союзу після революції 1917 року)”, – нагадують залізничники.

І при цьому знову чомусь посилаються на згаданий вище закон, згідно з яким повинні бути змінені назви, які містять сліди комуністично-тоталітарного режиму.
Зрозуміло, що “Південно-Західна залізниця” під цю вимогу не відпадає, проте в даному випадку йдеться й не про декомунізацію, а, радше, про дерусифікацію, деімперіалізацію і просто здоровий глузд.

Це, судячи з усього, розуміють і в Укрзалізниці. Адже визнають:

“Можна погодитися, що для незалежної України краще пасують такі назви: «Північно-Західна», «Київська» або «Подільсько-Поліська» [залізниця]”.

Чому ж у такому разі регіональна філія УЗ, яка охоплює залізничні перевезення на території Чернігівської, Київської й Житомирської областей, які географічно є північчю України, а також Вінницької та Хмельницької областей, які жодним чином до півдня нашої країни не дотичні, залишається “Південно-Західною”?

Як пояснили в ПАТ “Укрзалізниця” – передусім з економічних причин.

“Зміна назви призведе до чималих економічно необґрунтованих фінансових та ресурсних затрат на переробку всієї технічно-розпорядчої документації, у тому числі міжнародної, комп’ютерних керуючих та інформаційних програм, зміни всієї майнової документації, позначень стаціонарних об’єктів і рухомого складу, а також внесення змін до існуючих розкладів транспорту і транспортної інформаційної системи”, – зазначається у відповіді УЗ.

Орієнтовна вартість фінансових затрат, за попередніми розрахунками залізничного відомства, сягає близько 5 мільйонів гривень.

“Вважаємо, що такі затрати не на часі, коли не вистачає коштів для оновлення основних засобів та рухомого складу, за наявності боргових зобов’язань”, – наголошують залізничники.

“Існуюча назва філії жодним чином не обмежує можливості здійснення фінансово-господарської діяльності та не спричиняє будь-яких перешкод сталому та ефективному функціонуванню підрозділів.
Враховуючи вищевикладене, вважаємо за доцільне на сьогодні залишити назву регіональної філії «Південно-Західна залізниця» без змін“, підсумовують відповідальні особи.

 

Зауважимо також, що “Південно-Західна залізниця”, яка здійснює перевезення між північчю та заходом України, – це не єдиний кричущий випадок імперської спадщини “Укрзалізниці”.

Адже регіональна філія ПАТ УЗ, яка називається “Південною”, обслуговує переважно Харківську, Полтавську та Сумську області – тобто, знову ж таки, географічно Північно-східну та Центральну Україну.

Читайте також:

Аеропорт “Бориспіль”, всупереч голосуванню, не назвуть ім’ям Мазепи. Міністерство дало пояснення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна