Лідер Scorpions Клаус Майне: Всі росіяни винні у війні проти України. Вони мають визнати відповідальність, як німці у Другій світовій

Лідер німецького рок-гурту Scorpions Клаус Майне вважає винними в повномасштабному вторгненні в Україну не тільки керівництво РФ, а всіх пересічних громадян Росії, які підтримали своїх злочинних лідерів.

Про це 74-річний рок-ідол заявив в інтерв’ю ведучому “1+1” Олексію Суханову на його YouTube-каналі “Говорить Суханов”, що вийшло 17 лютого.

“Німці під час Другої світової війни напали на півсвіту. І ми, коли дорослішали, відчували спільну провину. Для нас було зрозуміло, що на кожному німцеві є частина вини за Другу світову війну. Німці були переможеними у тій війні, і потім крок за кроком почало з’ясовуватися, що тоді відбулося: Голокост і всі ті жахливі речі, це все поставило на нашу країну клеймо спільної провини. Я хотів би, щоб люди в Росії зрозуміли, що зараз відбувається, і самі вивели відчуття власної відповідальності за те, що невинні люди гинуть, отримують поранення, втрачають домівку.

Так, кажуть: “це не росіяни, це режим”. Але росіяни підтримують цей режим.

Є різні соціологічні дослідження, скільки росіян підтримують війну. Звичайно в цьому так само винна і пропаганда. Але ви знаєте, аполітичному музиканту, який подорожує всім світом, тяжко відповісти на це питання. Я би дуже хотів сказати, що не всі росіяни винні, але я боюся що це не так. Я би дуже хотів, аби росіяни усвідомили, яку відповідальність вони несуть”, – сказав Клаус Майне.

Співак також заявив, що пишається українцями, їхнім патріотизмом і відданості Батьківщині, адже потрібно мати велику силу, щоб захищати домівку і не боятися втратити життя.

“Я дуже вражений тим, як палко вони віддані своїй країні в ці місяці війни. Вогонь, який палає у їхніх серцях. Вони всі патріоти. Я не думаю, що є щось сильніше, ніж це відчуття, не тікати, а сказати: “Я протистою цій важкій і небезпечній ситуації, яка може забрати моє життя або життя моїх близьких, але я буду тут, і моя країна може на мене покластися”. Перед цим я можу лише схилити голову і стати навколішки, це дійсно надзвичайно”, – зазначив лідер “Скорпіонз”.

Рок-зірка згадав, що колись українці підтримали його у найважчий момент його життя, і той випадок назавжди поєднав його з Україною.

“Дуже добре пам’ятаю надзвичайно емоційний момент у 2012 році, який раз і назавжди поєднав мене з Україною. Коли я на гастролях у Харкові отримав звістку про смерть моєї мами – це була дуже шокуюча звістка. Її поховали через декілька днів. І одразу після похорон відбувся наш концерт у Львові. І наші українські фанати знали, що я кілька днів тому поховав свою маму, і вони стояли перед сценою і підіймали вгору банери: “Клаусе, ми з тобою!”. Для мене це був вкрай емоційний момент, який назавжди поєднав мене з Україною і який я ніколи не забуду”, – сказав Майне.

Варто нагадати, що під час виступу в Лас-Вегасі у березні 2022 року Клаус Майне презентував нову версію легендарної пісні Scorpions “Wind of Change”, в який замінив слова “Я гуляю вздовж Москви-ріки, аж до парку Горького, нехай звучить твоя балалайка” на прославлення України.

Лідер “Скорпіонз” наголосив, що це важливий крок, який показує, що не на часі романтизувати Росію.

“Тоді я сказав гурту: “Друзі, або ми взагалі не граємо цю пісню взагалі, але якщо ми її зіграємо, то дозвольте, я зміню кілька рядків”. Так я і зробив, і довго думав: “Що я можу сказати?”. І я почав слухати своє серце. І що ж у мене було в серці?  У мене в серці Україна! І я найбільше хотів, щоб насамперед люди з України відчули нашу солідарність. І тому було геть нескладно знайти перший рядок: “Прислухайся до мого серця, воно каже ‘Україна” і чекає що вітер зміниться”.

І в такому вигляді ми від березня цілий рік співали цю пісню на майже шістдесяти концертах в Європі, США та Канаді.  Було пролито багато сліз, ми бачили багато українських прапорів під час подорожей, і це був наш внесок у підтримку наших друзів з України. І це те, що в нашому серці, і наш внесок в те, щоб показати, як ми підтримуємо Україну”, – сказав Клаус Майне.

Читайте також:
Сингл Pink Floyd про “Червону калину” зібрав пів мільйона фунтів на підтримку України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна