Наступ РФ не буде раптовим. Він прив’язаний не до конкретної дати, а до сприятливих умов там, де в нас слабина, – Бутусов

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор сайту “Цензор.нет”

Чи буде великий російський наступ на річницю вторгнення? (FB)

Це план вторгнення РФ в Україну, який розвідка США оприлюднила 12 лютого 2022 року.

Як бачимо, відмінність у реальності була тільки у тому, що росіяни не змогли пробитись на Дніпро, не наважились на десант в Одесі, але через швидке захоплення мостів через Дніпро вирішили йти в наступ на Херсон, Миколаїв та Одесу по суходолу.

Наша війна унікальна тим, що про війну та місяць вторгнення розвідка НАТО повідомила за чотири місяці.

Про план нападу повідомили за 12 діб.

Про точний час нападу повідомили за дві доби.

Зараз можна тільки гадати, що сталося б, якби на усіх цих маршрутах українські війська завчасно розгорнули оборону та підірвали мости. Без сумніву, що з такою точною інформацією втрати росіян були б у рази більші, а ніяких проривів та оточень на півдні вони б не здійснили.

Але якби великий наступ планувався зараз, інформація від союзників була б ще більш детальною.

Фактично “туману війни” у сучасній війні на стратегічному рівні не існує, адже сучасні засоби радіоелектронної та космічної розвідки роблять розкривають усі плани та бачать усі пересування військових угруповань. Тому

нічого неочікуваного та непередбачуваного на фронті РФ не здійснить і на річницю вторгнення.

Росія змінила стратегію, і замість намірів знищити Україну одним потужним ударом зараз намагається створити напругу та добитися переваги на широкому фронті. Тобто збільшує кількість військ на фронті, мобілізовує промисловість для збільшення виробництва дронів, снарядів, ракет.

Фактично це означає, що ворог готується до наступу, але масштаби цього наступу – фронтова та прикордонна зона. І наступ прив’язаний не до якоїсь конкретної дати, а до створення сприятливих умов.

Тобто ворог буде наступати там, де в нас погано облаштована, неглибока оборона, де слабка розвідка та управління, де вогневі засоби працюють неточно, де знаходяться послаблені та виснажені підрозділи.

Характер бойових дій на другому році війни змінюється, масштабні дії та прориви мають попереджатись різким зниженням боєздатності противника на певних ділянках фронту.

Але маневри російських військ ми бачимо так само чітко, як і рік тому, тому раптовості не буде.

Читайте також:
“Великий наступ” росіян сконцентрувався лише на Донбасі. Це добре для нашого тилу, але погано для фронту, – Дикий


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна