“Ми ще маємо багато чого зробити на полі бою”: Зеленський звернувся до парламенту Норвегії

Президент Володимир Зеленський виступив зі зверненням до норвезького Стортингу, де в четвер уряд представляє свій п’ятирічний пакет допомоги Україні на 75 млрд норвезьких крон (майже 7 млрд євро).

Текст виступу поширила пресслужба офісу президента в четвер, 16 лютого. “Новинарня” публікує основні тези з виступу глави держави.

***

“Вперше я звертався до парламенту Норвегії та до всіх норвежців на 35-й день цієї війни. Сьогодні вже 358-й день війни. І головне, що відрізняє березень минулого року й лютий цього року – це впевненість.Впевненість, що вільний світ не зрадить цінностей свободи. Впевненість, що Україна не залишиться наодинці з таким ворогом. Впевненість, що Європа не віддасть ворогу жодної своєї скелі, бо кожна частина нашої Європи робить усіх нас сильнішими. Норвезький внесок у таку впевненість справді історичний”.

“Ви допомагаєте нам засобами протиповітряної оборони, і це захищає наші міста від російського терору. Ви допомагаєте нам із протитанковою зброєю й артилерією, і це рятує українців від експансії російських катівень і знущань на нашу землю. Ви допомагаєте нам із відновленням енергетики після ракетних ударів і влучань іранських ударних дронів, і це повертає людям нормальність життя. А зараз ви створюєте прецедент довготривалої фінансової підтримки держави, що захищає свою незалежність і право кожного народу жити згідно із загальновизнаними міжнародними нормами”.

“Програма підтримки, яку Норвегія затверджує для нашої держави і якою створює прецедент гарантовано стійкої підтримки боротьби за свободу, розрахована на п’ять років. Жодна людина на землі сьогодні не скаже, а що саме станеться за цей час. П’ять років. Але всі ми точно розуміємо, чого не станеться. Росія не здолає нашої з вами єдності – усіх, хто цінує свободу. Кремль не зробить залякування й терор новою нормою для Європи. Держава-терорист не переконає нікого, що вбивати й грабувати – краще, ніж жити за законом і співпрацювати. І російський прапор не вкорениться на окупованій території України. Це так само точно, як ваші NASAMS захищають наше небо. Я особливо дякую вам за них! Бо щодня й щоночі нам потрібна ППО – це питання життя для України”.

“І ми ще маємо попрацювати для перемоги, це очевидно. Ми ще маємо багато чого зробити на полі бою в Україні. І ми ще маємо берегти нашу з вами пильність, щоб не втратити єдності світу й постійно зміцнювати стійкість наших партнерів. Але в нас уже є впевненість, що наприкінці шляху, хоч би яким колосальним він був, ми залишимося вільними, точно здобудемо мир і збережемо повагу – до себе самих і одне до одного. Бо ми з вами не зраджуємо себе, і це найголовніше. Ми з вами діємо системно й довготривало, а це найефективніше”.

Читайте також:
Норвегія надає Україні вісім Leopard і до чотирьох спецтанків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна