У Молдові – новий уряд. Прем’єр Речан пообіцяв швидшу інтеграцію в ЄС і відбиття гібридних атак

Парламент Молдови затвердив новий уряд на чолі з прем’єр-міністром Доріном Речаном, який досі був секретарем Вищої ради безпеки країни.

За інформацією видання Newsmaker, під час голосування 16 лютого за кабмін Речана проголосували 62 депутати владної проєвропейської партії “Дія і солідарність”. Опозиція не підтримала призначення.

Кабінет Речана складатиметься з десяти чоловіків і семи жінок. При цьому нових облич у його уряді буде лише четверо.

Ніку Попеску зберіг посаду міністра закордонних справ і євроінтеграції, він також буде одним із трьох віцепрем’єрів. Міністром оборони Молдови залишається Анатолій Носатий.

Речан розповів про три пріоритети уряду: дисципліна і порядок у державних установах; економічний розвиток; мир і стабільність.

Він також зазначив, що до кінця 2023 року уряд має чітке завдання відкрити переговори про вступ до Європейського Союзу та прискорити зміни, необхідні для того, щоб Молдова стала повноправним членом ЄС.

Призначення нового уряду відбулося на тлі посилення російських загроз для Молдови. Дорін Речан заявив, що Молдова все ще є об’єктом гібридних атак. “Ми очікуємо, що інтенсивність зросте ще більше в найближчий період, але у нас також є установи, готові впоратися”, – заявив він.

Речан також пообіцяв почати денонсувати угоди, укладені в межах СНД.

Нагадаємо, 9 лютого розвідка Молдови підтвердила отримання від України плану Кремля підірвати державу.

Контекст

10 лютого прем’єр-міністр Республіки Молдова Наталія Гаврилиця оголосила про свою відставку. Після цього президентка Мая Санду висунула на посаду глави уряду кандидатуру свого нинішнього радника з питань оборони і національної безпеки, секретаря радбезу Доріна Речана. У 2012-2015 роках він очолював МВС країни.

Читайте також:
У Молдові пояснили, чому закривали повітряний простір

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.