“Рамштайн”: Резніков “дуже задоволений результатами”, але про літаки новин нема

Міністр оборони Олексій Резніков, коментуючи підсумки засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” 14 лютого, заявив, що “дуже задоволений” його результатами.

Про це він сказав журналістам у кулуарах НАТО в Брюсселі, пише “Європейська правда”.

Міністр зазначив, що в “Рамштайні” брали участь представники 54 країн світу, тобто “антикремлівська коаліція зростає“.

“Я хочу сказати, що я почув чітко меседжі від усіх представників: це повна підтримка України до перемоги. І всі вважають, що перемога України – саме на полі бою”, – наголосив Резніков, додавши, що учасники “Рамштайну” наголошували на швидкості, своєчасності й стабільності допомоги.

“Ми продовжували говорити про навчання наших підрозділів для того, щоб вони на тій техніці, яку нам дають і яку вже вирішено надавати, виконували завдання Генерального штабу зі звільнення тимчасово окупованих територій”, – зазначив очільник Міноборони.

Він також повідомив, що на зустрічі йшлось, серед інших питань, про те, як забезпечити більшу підзвітність щодо обліку зброї, яку партнери надають Україні для війни проти агресора Росії.

Водночас глава Пентагону Ллойд Остін після засідання заявив, що у нього немає ніяких новин щодо постачання Україні бойових літаків.

“У мене немає ніяких оголошень щодо літаків сьогодні”, – зазначив Остін.

Він підкреслив, що союзники продовжать працювати з Україною, аби вирішити її найбільш нагальні потреби, та нагадав, що Україна готується до контрнаступу весною.

За його словами, зараз співпраця з Україною фокусується на тому, як навчити українських військових користуватися новими системами та доставити їх на поле бою.

Остін додав, що США не бачать, щоб Росія накопичувала свої літаки в рамках підготовки до потенційної більш масштабної авіаційної атаки.

Водночас Остін зазначив, що американська сторона не виступає проти можливого передання Польщею винищувачів F-16 Україні.

“Для розуміння: що стосується будь-якого виду авіації, яку Польща надає Україні, США ніколи не зупиняли Польщу в наданні будь-чого. Рішення про надання чогось – це рішення, яке ухвалює керівництво цієї країни. Це однозначно не те, що ми можемо або будемо вказувати”, – сказав він.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявляв, що будь-яке рішення про постачання винищувачів в Україну має виходити від НАТО.

Як писала “Новинарня“, 14 лютого у Брюсселі міністри оборони й представники оборонних відомств близько 50 країн зібралися на зустріч у форматі “Рамштайн”, де, як очікується, викладуть додаткові зобов’язання щодо надання Україні боєприпасів і засобів протиповітряної оборони. І ці нагальні потреби переважають над довгостроковими запитами, як-то винищувачі або швидке постачання західних бойових танків.

Читайте також:
Стартував дев’ятий “Рамштайн”: вісім країн нададуть Україні Leopard

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна