Чітко бачили ціль: оприлюднено відео ракетного удару РФ по волонтерах у Бахмуті

Американське видання The New York Times оприлюднило відеозапис цілеспрямованого ракетного удару РФ по команді волонтерів у Бахмуті 2 лютого, внаслідок чого загинув американець Піт Рід та, ймовірно, були поранені норвежці Сандер Сьорсвен Трелвік і Сімон Йонсен.

Як зазначається в матеріалі NYT, відео зняв естонський волонтер з організації Frontline Medics Ерко Лайдінен, який перебував поряд.

Покадровий аналіз показав, що удар був завданий протитанковою керованою ракетою “Корнет” із лазерним наведенням, яка має дальність дії близько трьох миль.

Видання наголошує, що з такої зброї зазвичай стріляють тільки тоді, коли військовий чітко бачить і обирає ціль.

На відео видно, що Рід і група гуманітарних працівників стояли біля білого фургона, який використовували для перевезення гуманітарних вантажів.

На цьому скріншоті з відео чітко видно, як російська ракета летить просто у волонтерів. Крайній ліворуч із бородою – американець Піт Рід

Ракета, яка летіла паралельно до землі, влучила просто у волонтерський фургон.

Естонський волонтер повідомив, що відеореєстратор його автомобіля також зафіксував цей епізод, і що на відеозаписі видно другий ракетний удар, який був спрямований на інший автомобіль, але не влучив у ціль. Цей відеозапис іще не оприлюднено.

Як зазначається у статті NYT, “невідомо, чи знали росіяни”, що група, в яку вони цілили, складалася суто з гуманітарних працівників. Але колона мала маркування, яке повинно було сигналізувати про тип транспортних засобів, по яким завдається удар.

 

Одна з машин була чітко промаркована червоним хрестом. Однак білий мікроавтобус Mercedes-Benz не мав жодних чітко видимих медичних розпізнавальних знаків, і хоча працівники гуманітарної допомоги були беззбройні, принаймні один медик був одягнений у камуфляж військового зразка.

Волонтер Рома (прізвища він не назвав з міркувань безпеки), який стояв поруч із Рідом, розповів в інтерв’ю The Times, що поблизу не було жодних військових підрозділів. За його словами, одна з машин була чітко позначена як карета швидкої допомоги.

На фотографії, опублікованій виданням The Wall Street Journal, видно, як поранений норвезький медик тікає з місця нападу. На ній також видно машину швидкої допомоги з червоним хрестом, яка стоїть через дорогу від місця ракетного удару.

Фото: The Wall Street Journal

Читайте також:
У Бахмуті загинув волонтер, колишній морпіх зі США Піт Рід

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна