“Воскрес” другий вагнерівець, якого показово вбили кувалдою

Наближений до російської “Групи Вагнера” телеграм-канал Grey Zone опублікував відео нібито ще однієї позасудової страти кувалдою російського вʼязня, який, як стверджується, поїхав на війну проти України у складі угруповання та добровільно здався в полон. Однак на другому відео він живий і розповідає, що його “пробачили”.

Про скандальне відео з посиланням на російську службу Бі-Бі-Сі пише “Детектор медіа”.

На кадрах, справжність яких не встановлена, чоловік із примотаною скотчем до каменя головою. Він представляється як Дмитро Якущенко, який народився в Криму, потрапив у в’язницю і звідти вирушив на фронт у складі ПВК “Вагнер”.

Дивлячись у камеру, чоловік розповідає, як уже на передовій “зрозумів, що це не його війна”. Далі він стверджує, що, перебуваючи (в полоні?) у місті Дніпро, отримав удар по голові і знепритомнів. А отямився вже в підвальному приміщенні, де йому сказали, що “судитимуть”.  

Весь цей час за спиною нібито Якущенка стоїть особа з кувалдою в руках, яка наприкінці відео бʼє кувалдою по місцю, де розташована голова Якущенка.

У цей момент більша частина кадру розмита, тому зрозуміти, що саме відбувається, неможливо. Але чоловік, який представився Якущенком, падає назад, а особа з кувалдою завдає нібито по ньому ще кількох ударів. 

Інформацію про те, що на відео фігурує саме Дмитро Якущенко, підтверджують лише твердження чоловіка та повідомлення телеграм-каналу. 

Окрім сцени ймовірного вбивства, у ролику Grey Zone також є фрагменти інтервʼю Якущенка, яке він давав ще в листопаді 2022 року, коли здався в полон ЗСУ. Тоді він розповідав, що ще до 2014 року його засудили на 19 років увʼязнення, а пізніше перевели в колонію міста Енгельс Саратовської області. Там він і був завербований до складу угруповання “Вагнера”. 

Якущенко також розповідав, що ще до виїзду на фронт планував “знайти якусь лазівку” і “просто втекти”. За словами колишнього “зека”, він здійснив свій план у районі Бахмута. У тому ж інтервʼю Якущенко висловлював надію, що Крим повернеться до складу України. 

У телеграм-каналі Grey Zone Якущенка назвали “зрадником”, який, “як і його колега Євгеній Нужин, “прокинувся у підвалі на своєму останньому судовому засіданні”. 

Відео з нібито Якущенком змонтоване так само, як ролик із Нужиним. Цей рекрутований “зек”, що здався у полон, за повідомленнями “вагнерівців”, начебто був страчений кувалою росіянами.

Втім, надалі в офіційному телеграм-каналі куратора ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина опубліковане відео, в якому сам “Якущенко” стверджує, що нібито “був прощений”, адже “після повернення з полону приніс багато цінної інформації”.

Відео підписане так: “Дмитро Якущенко – молодець”.

Перед тим опублікований коментар Пригожина на запитання щодо відео “страти” Якущенка: “Діти розважаються. Ви думали, що фільм про Якущенка – односерійна драма “А зорі тут тихі”, але, думаю, він більше схожий на “Сімнадцять миттєвостей війни”. Якщо є бажання, можемо поділитися з вами наступною серією. Знайте, добро завжди переможе зло”.

Як писала “Новинарня“, 13 листопада представники “ПВК Вагнер” виклали у соцмережах відео, на якому зафіксована нібито жорстока страта росіянина Євгенія Нужина, який начебто добровільно здався у полон ЗСУ.

На відео чоловік, голова якого теж примотана скотчем до каменя, каже, що “перейшов на бік ЗСУ, щоб воювати проти Росії й Путіна”. Також він зазначає, нібито був викрадений “на вулиці Києва” і знепритомнів, отримавши удар по голові. Після цього його забивають кувалдою, хоча на відео не видно, чи помер Нужин після удару. У підписі зазначається, що “зрадник отримав традиційне ісконно-вагнерівське покарання”. Після ударів кувалдою спливає напис – “засуджений”.

Згідно із заявою українського Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Нужина немає у списках тих, хто добровільно здався в полон.

“Жоден російський військовополонений, який добровільно здався в полон українським військам, не був обміняний та не буде повернений до держави-агресора без його згоди, а також відповідного запиту російської сторони”, – наголосили в Коордштабі.

Водночас джерело ВВС News Україна в Координаційному штабі наголосило, що відео зі стратою “вагнерівця” є інформаційною спецоперацією Росії.
Це інформаційна операція РФ для того, щоб дискредитувати наш проєкт “Хочу жить” і залякати росіян, аби вони не здавались в полон”, – зазначили у Коордштабі.

Радник голови офісу президента Михайло Подоляк повідомляв, що Нужин добровільно погодився повернутися у Росію в рамках обміну полоненими.

Читайте також:
Позасудова страта “вагнерівця”: як російська пропаганда переконує, що “полон гірше смерті”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна