Донецька ОВА обмежила доступ журналістів до Бахмута

доповнено

Донецька обласна військова адміністрація запровадила з 13 лютого обмеження на роботу журналістів у місті Бахмут, в районі якого відбуваються бойові дії.

Про це повідомляє сайт ОВА.

“З повагою та вдячністю ставимося до Вашої роботи щодо висвітлення злочинів російської окупаційної армії в Донецькій області, але просимо звернути увагу на те, що з 13 лютого доступ до м. Бахмута можливий лише за спеціальними перепустками”, — сказано в повідомленні адміністрації.

Робота з отримання заявок на  перепустки, їхньої видачі та подальшого вилучення після використання проводиться військовими та правоохоронцями спільно з Донецькою обласною військовою адміністрацією.

7 лютого журналістка видання “Заборона” Поліна Вернигор написала у фейсбуці допис, у якому розповіла, як 31 січня їхня знімальна група (разом із Поліною були фотограф Іван Чернічкін та оператор Євген Жулай) потрапила під мінометний обстріл за кілька кілометрів від Бахмута. При цьому Вернигор закидає Донецькій ОВА, що та не допомогла їй із маршрутом та супроводом.

За словами журналістки, готуючись до відрядження, вона кілька разів зв’язувалася із ДонОВА, щоб з’ясувати, чи потрібні журналістам перепустки або дозволи для роботи у Донецькій області, а також розпитати про найбільш безпечний маршрут.

“Мені закидають, мовляв, я полізла туди, куди журналістів не пускають, порушила закон. Це не так. У пресслужбі Донецької військової адміністрації на моє прохання надати нам супровід відповіли: “приїжджайте і працюйте”. На моє прохання підказати безпечний шлях у Донецькій військовій адміністрації сказали “дізнавайтеся у військових”. Ніби Донецька військова адміністрація — не військові. Нас пропустили на всіх блокпостах. Заборони на роботу журналістів в Бахмуті не було тоді і немає зараз, тому ми нічого не порушили”, – написала Вернигор.

Як отримати перепустку для роботи в Бахмуті

Журналісти, які планують працювати в Бахмуті, відтепер можуть отримати спецперепустки за таким алгоритмом:

1. До 17:00 заповнити Google форму за посиланням https://forms.gle/FAcT7T2fFe3WpDvx9
Заявки, подані пізніше 17:00, будуть оброблятися лише наступного дня.
Перепустки видаються іменні. Тому необхідно вказати всіх членів команди, які мають намір потрапити до Бахмута.
Перепустки видаються лише особам, які мають акредитацію ЗСУ.

2. Отримати перепустку можна з 19:30 до 20:30 у Краматорську.

“Звертаємо вашу увагу на те, що:
– інформацію про те, що на ваше ім’я виписана перепустка, ви отримаєте телефоном. Тому подбайте про те, щоб номери телефонів були вказані вами коректно;
– не всі подані заявки можуть бути задоволені у день їхньої подачі: рішення про це ухвалює військове керівництво, враховуючи оперативну обстановку;
– перепустку має отримати особисто та людина, на яку вона виписана”, – зазначили в ОВА.

3. Перетинаючи блокпости, надайте перепустку разом з акредитаційним посвідченням Збройних сил України, виписаним на Ваше ім’я.

Зверніть увагу:
– перепустки, не підкріплені акредитаційним  посвідченням Збройних сил України, не є підставою для перетину блокпостів. Особа, яка не має при собі акредитації ЗСУ і перепустки, виписаних на її ім’я, не зможе перетнути блокпост;
– обов’язково зберігайте перепустку до повернення із Бахмута.

4. Повертаючись із Бахмута, віддайте перепустку посадовій особі на блокпості, яка здійснює перевірку документів.

Зверніть увагу:
– перепустка чинна протягом дати, яка у ній вказана. Перетнути блокпости в інший день, аніж вказано в перепустці, неможливо.

5. Кожен, хто має намір працювати на Донеччині й у Бахмуті зокрема, має передусім подбати про власну безпеку.

“Спеціального супроводу для роботи на цивільних об’єктах не надається. Для роботи із військовими підрозділами чи правоохоронцями може надаватися супровід – за попередньо домовленістю із ними”, – зазначили в ОВА.

У разі виникнення питань адміністрація радить звертатися за телефоном пресслужби ДонОВА 095 618 3985.

Читайте також:
“Вони штурмують нас, ми штурмуємо їх”. Як живе і воює Бахмут

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна