Придушення російського наступу під Вугледаром: аналітики підсумували знищення танкових колон 155-ї бригади МП РФ

Провал наступу російських військ на Вугледар Донецької області та знищення їхньої танкової колони свідчить про погану системну підготовку мобілізованих росіян. При цьому поширене відео зі спаленими танками й особовим складом спричинили дуже нервову реакцію в російському інформаційному просторі.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 10 лютого.

Відео й фото, що засвідчують знищення під Вугледаром великої кількості російських танків і солдатів, 9 лютого оприлюднила 72-га окрема механізована бригада ЗСУ імені Чорних запорожців. Крім 72 омбр, ударів по танковій колоні завдавали артилеристи з 55 оабр “Запорізька Січ” та 35-та окрема бригада морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Остроградського.

Танкова колона РФ у наступі

Один зі знищених танків

На кадрах, які зафільмували українські захисники з дрона, видно колони ворожої техніки. Доїхати до місця призначення у Вугледарі бронегрупі не вдається завдяки спільній роботі артилеристів та операторів дронів ЗСУ, які її корегують. Російські танки спалахують один за одним. Оператори БПЛА коментують: “Давай, роби кладовище!”, а також дивуються дурості російських військ. Також територія була замінована.

“Вугледар, українські кухарі готують тихоокеанських карасиків”, — прокоментували роботу морпіхи 35-ї бригади.

За оцінками спостерігачів, у ході цього бою російські військові втратили щонайменше 31 бронемашину та живу силу. На оприлюднених кадрах видно приблизно 15 танків моделей Т-72Б3 та Т-80БВМ, порядку 12 БМП, два бронетранспортери МТ-ЛБ та спецтехніку.

Підбірка відео:

“Кадри невдалого російського штурму поблизу Вугледара Донецької області стали останньою “точкою невралгії” в російському інформаційному просторі”, – констатували в ISW.

За висновками аналітиків, російські військові блогери вхопилися за ці кадри, щоб розкритикувати своє командування.

“Російські блогери стверджують, що командири, які керували атаками 155-ї бригади морської піхоти на Павлівку в листопаді 2022 року, тепер відповідальні за штурм Вугледара. Вони заявляють, що командири продовжують припускатися тих самих помилок, які дорого обходяться. Один російський блогер заявив, що командувач Східного угруповання військ генерал-лейтенант Рустам Мурадов несе відповідальність за російські тактичні невдачі біля Вугледара. Інший російський військовий блогер закликав до публічних судів для покарання високопоставлених офіцерів, які неодноразово зазнавали невдач на полі бою, і стверджував, що російські війська продовжуватимуть повторювати ті самі помилки, якщо ці командири залишаться на своїх посадах”, – йдеться у звіті ISW.

При цьому американські аналітики вважають, що “російські війська застосовують вкрай неефективну тактику, яка свідчить радже про те, що 155-та бригада морської піхоти складається з погано підготовлених мобілізованих, ніж про погане командування”.

“Російські військові блогери, ймовірно, звинуватили російських командирів, щоб применшити той факт, що погана системна підготовка мобілізованих, швидше за все, й надалі призводитиме до подібних тактичних невдач по всій території України. Ймовірно, блогери регулярно звинувачують командирів за тактичні невдачі, щоб перекласти загальну відповідальність за військові невдачі в Україні з російських збройних сил як інституції на окремих осіб”, – зазначають експерти в ISW.

Нагадаємо, за підсумками 8 лютого Генштаб ЗСУ заявляв про 910 знищених рашистів, а 9-го – 730.

Читайте також:
Росіяни зруйнували Вугледар і тепер намагаються оточити, – заступник мера

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна