Кіберспорт України: послідовний розвиток і сприяння країні ℗

Кіберспорт дедалі впевненіше утверджується в українській спортивній родині. Із 2018 року існує Федерація кіберспорту України (UESF), яка з 2021-го отримала статус національної. Ясна річ, розвиваються окремі види кіберспорту, проводяться відповідні змагання, на які також можна робити ставки в букмекерських конторах. Ця інформація зібрана на порталі ggbet.

Про серйозність цього напрямку свідчить той факт, що приблизно в той самий час, що й федерація кіберспорту, у НУФВСУ – Національному університеті фізичного виховання і спорту України – була створена кафедра кіберспорту та інформаційних технологій.

Так, днями президент Федерації біатлону України, народний депутат України Іван Крулько заявив: “Аби йти у ногу з часом, ми будемо розвивати кіберспорт. Я переконаний, що кібербіатлон це майбутнє у світі цифровізації. Тим більше, що Національний університет фізичного виховання і спорту України став піонером у цьому питанні та вже має кафедру кіберспорту”.

Восени минулого року сам міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет взяв участь у засіданні “круглого столу” на тему “Кіберспорт: перспективи цифрової трансформації освіти”, який зібрав міністерських працівників, чільних освітян, керівників вишів, Федерації електронного баскетболу України, Української асоціації електронного футболу тощо.

Крім кафедри в столичному “інфізі”, спеціалізацію “кіберспорт” відкрили Чорноморський національний університет, Харківська державна академія фізичної культури. Також у Києві й інших містах існують кілька приватних кіберспортивних академій, освітніх платформ як для геймерів-початківців, так і для фахівців кіберспортивних професій.

Доступні дисципліни для навчання в таких академіях:

  • Dota 2,
  • Fortnite,
  • FIFA,
  • NBA,
  • CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive),
  • тощо.

Власне, це прояв загальносвітової тенденції до цифровізації. Якщо колись підлітки мріяли стати льотчиками, лікарями та футболістами, то тепер, в еру комп’ютерів і смартфонів, значно більше охочих податися у блогери, стрімери і кіберспортсмени. Для цього освіта точно буде не зайвою. І ще невідомо, де можна заробити більші гроші – у професіях реального світу чи віртуального.

Ще два роки тому Українська професійна кіберспортивна асоціація (UPEA) проводила турніри, які допомагали скоротити розрив між аматорським та професійним кіберспортом. Зокрема, призовий фонд турніру “Legion Шкільна ліга” становив до 70 тисяч гривень, а “Legion Студентська Ліга” – до 170 тисяч.

Найвідоміші кіберспортсмени України

Звісно, не можна не згадати про професійні українські клуби з кіберспорту, які виступають на світовій арені та заробляють сотні тисяч і мільйони доларів на кожного гравця. Найвідоміший із них – Natus Vincere, або скорочено NAVI. Ця команда ще 2010 року в історії кіберспорту перемогла у трьох головних світових турнірах за один рік — World Cyber Games, Intel Extreme Masters, Electronic Sports World Cup.

NAVI має підрозділи в різних ігрових дисциплінах – Dota 2, Counter Strike, PUBG, PUBG Mobile, Apex Legends, League of Legends, Rainbow Six Siege, Fortnite, Call of Duty, FIFA, Hearthstone, Halo, Starcraft II, Rocket League, Heroes of the Storm, Quake Champions, Valorant, Brawl Stars, Wild Rift, Garena Free Fire, Mobile Legends: Bang Bang, Arena FPS, World of Tanks.

Нещодавно Natus Vincere отримала спеціальний приз від урядової кампанії UNITED24, яка залучає гуманітарну, фінансову та збройну допомогу Україні для стійкості і відбиття російської агресії. Кіберспортсмени NAVI зібрали 500 тисяч доларів у рамках благодійної ініціативи і турніру Born To Be Brave. Зібрані пожертви пішли на закупівлю медичного обладнання для українських лікарень. А Natus Vincere дісталася символічна нагорода, зроблена з бахмутської солі та кримського ракушняку.

Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність. Дотримуйтеся принципів відповідальної гри!

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна