Через чотири доби після землетрусу в Туреччині знайшли живими десятьох людей, зокрема українку

Через 105 годин після землетрусу в Туреччині півторарічного хлопчика та його 7-річного брата витягли живими з-під завалів зруйнованої будівлі в місті Хатай.

Про порятунок 10 лютого повідомляє інформагентство “Анадолу”.

“Команди виявили, що серед уламків будівлі на вулиці Ишик району Армутлу є люди, які вижили. В результаті роботи півторарічного Юсуфа Хусейна і його 7-річного брата Мухаммеда Хусейна вдалося врятувати з-під уламків 3-поверхового будинку через 20 хвилин”, – повідомляє урядове інформагентство.

На 105-й та 107-й годині в місті Іскендерун врятували вісьмох людей – представників двох сімей, які жили по сусідству.

“Сім’ю з 6 осіб врятували через 102 години після землетрусу з-під завалів 5-поверхового житлового будинку в Іскендеруні, що в провінції Хатай. Через 107 годин після землетрусу було врятовано ще двох людей, подружжя, яке було їхніми сусідами. Таким чином кількість людей, які вижили під завалами, зросла до 8”, – повідомляє агентство.

Врятований через 105 годин після землетрусу. Фото: Eren Bozkurt / Anadolu Ajansı

Зокрема, з-під завалів в Іскендеруні врятували українку Олену Акгьоль та її чотирирічного сина Юкселя.

Як повідомляє CNN Turk, хлопчика витягли після того, як в уламках відкрився отвір для порятунку. Потім Олену дістали за допомогою ретельної операції і передали медичним бригадам. Стан матері й дитини оцінюється як задовільний, вони під наглядом медиків.

Олена Акгьоль

Наразі загальна кількість загиблих внаслідок землетрусів у Туреччині та Сирії досягла 22 368 осіб.

За офіційними даними, в Туреччині число загиблих у 10 провінціях зросло до 18 991.

Як повідомляє Al JAzeera, у контрольованих урядом районах Сирії загинули щонайменше 1340 осіб. За даними цивільної оборони Сирії та організації “Білі шоломи”, ще щонайменше 2037 людей загинули в районах, контрольованих опозицією.

Контекст

На південному сході Туреччини 6 лютого сталося два потужні землетруси: перший, о 04.17 в районі Пазарджик провінції Кахраманмараш  – магнітудою 7,7, а також о 13:24 в районі Ельбістан тієї ж провінції  – 7,6 бала за шкалою Ріхтера.

Влада Туреччини оголосила тижневу жалобу за жертвами землетрусів. Також президент Ердоган оголосив про введення режиму надзвичайного стану терміном на 3 місяці у 10 провінціях Туреччини.

Гуманітарну допомогу Туреччині запропонували пів сотні країн, зокрема Україна й Росія. Після указу президента Кабмін розпорядився 7 лютого надіслати до Туреччини групу з 87 рятувальників ДСНС (разом з екіпажами літаків).

У ніч на 7 лютого літаки з рятувальниками МНС РФ уже прибули до Туреччини для надання допомоги.

Загалом у Туреччині зібрано найбільшу в світі пошуково-рятувальну команду з понад 140 тисяч людей. Українські рятувальники, як і інші, зосереджені на пошуку живих під руїнами.

Читайте також:
У Туреччині після землетрусу виявили двох живих українців, яких вважали загиблими

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна