У Туреччині після землетрусу виявили двох живих українців, яких вважали загиблими

оновлено, уточнено

Турецька сторона повідомила про двох загиблих та чотирьох поранених українців унаслідок землетрусу 6 лютого. Посольство України перевірило ці дані і сповістило про те, що двоє людей насправді живі.

Інформацію про загиблих станом на 17:30 7 лютого оприлюднив у фейсбуці речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

“Як повідомила турецька сторона, внаслідок землетрусу ймовірно загинули двоє громадян України. Посольство нині перевіряє цю інформацію та вживає заходів задля встановлення осіб загиблих”, – написав речник МЗС.

Пізніше ввечері посол у Туреччині Василь Боднар спростував інформацію про двох загиблих.

“Громадяни України — живі! На щастя, за перевіреною інформацією, двох громадян України, які вважалися загиблими у турецькому місті Хатай, було врятовано з-під руїн будинку“, – написав він у фейсбуці.

Ніколенко інформував також, що  відомо також про чотирьох постраждалих українців. За його інформацією, вони  зазнали легких тілесних ушкоджень, загрози їхньому життю немає, госпіталізації вони не потребують. Потерпілі забезпечені тимчасовим житлом і харчовими продуктами.

Загалом дипломати вже розшукали 38 громадян України і взаємодіють із турецькими рятувальними службами задля пошуку ще 19 українців, які не виходять на зв’язок.

Речник МЗС повідомив, що міністерство готується відправити українських консулів у місто Газіантеп.

“Дипломати посольства зможуть прибути в зону стихійного лиха, щойно дозволить ситуація на тлі оголошеного режиму надзвичайного стану в Туреччині. Консули координуватимуть на місці допомогу громадянам України, доставлять їм теплі речі та предмети першої необхідності. На зворотному шляху посольство планує вивезти своїм автотранспортом тих українців, які висловлять бажання переїхати до інших регіонів Туреччини”, – зазначив Ніколенко.

Контекст

На південному сході Туреччини 6 лютого сталося два потужні землетруси: перший, о 04.17 в районі Пазарджик провінції Кахраманмараш  – магнітудою 7,7, а також о 13:24 в районі Ельбістан тієї ж провінції  – 7,6 бала за шкалою Ріхтера.

Влада Туреччини оголосила тижневу жалобу за жертвами землетрусів. Також президент Ердоган оголосив про введення режиму надзвичайного стану терміном на 3 місяці у 10 провінціях Туреччини.

Станом на день 7 лютого число жертв руйнівних землетрусів у Туреччині досягло 3432 осіб, госпіталізовано 21,1 тис. мешканців країни.
У Сирії жертвами підземної стихії стало вже майже 1,6 тис. людей, поранених – 3,6 тис.

Таким чином, у двох країнах виявлено вже більше 5 тис. загиблих унаслідок землетрусу. Під руїнами продовжують знаходити живих людей.

Гуманітарну допомогу Туреччині запропонували пів сотні країн, зокрема Україна й Росія. Після указу президента Кабмін розпорядився надіслати до Туреччини групу з 87 рятувальників ДСНС (разом з екіпажами літаків).

У ніч на 7 лютого літаки з рятувальниками МНС РФ уже прибули до Туреччини для надання допомоги.

Читайте також:
Після землетрусу в Туреччині дипломати розшукали дев’ятьох українців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна