Україна надсилає на допомогу в Туреччину майже 90 рятувальників – можуть перетнутися з росіянами

Майже 90 українських рятувальників можуть прибути в постраждалу від землетрусу Туреччину для надання допомоги вже сьогодні.

Про це на брифінгу 7 лютого повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар.

“Україна з перших годин оголосила про готовність надати допомогу. Вже вийшов указ президента про надання допомоги, і на його виконання ДСНС направляє рятувальників десь в кількості до 100 осіб для надання допомоги Туреччині. За оптимістичним сценарієм, наші рятувальники можуть прибути навіть сьогодні”, — зазначив посол Боднар.

Кабінет Міністрів надав відповідне розпорядження, за яким до Турецької Республіки літаками Ан-32 і Ан-26 та автомобільним транспортом направиться зведений пошуково-рятувальний загін Державної служби з надзвичайних ситуацій загальною чисельністю 87 людей, у тому числі 10 осіб — членів екіпажів літаків, для надання допомоги в ліквідації наслідків землетрусу.

Боднар розповів, що для пошукових робіт у регіон землетрусу направлені місцеві й міжнародні рятувальники, турецькі військові, працівники жандармерії, поліції та Червоного Півмісяця. Крім того, допомагає велика кількість добровольців.

“Зараз, за наявною інформацією, понад п’ятдесят країн вже оголосили про надання допомоги, частина країн почала присилати своїх рятувальників, хтось направляє рятувальну техніку, літаки. Тобто допомагають хто чим може”, — зазначив він.

Дипломат додав, що головуюча в Євросоюзі Швеція оголосила про найвищий рівень надзвичайної ситуації, а органи ЄС також допомагають Туреччині у подоланні наслідків землетрусу.

Контекст

На південному сході Туреччини 6 лютого сталося два потужні землетруси: перший, о 04.17 в районі Пазарджик провінції Кахраманмараш  – магнітудою 7,7, а також о 13:24 в районі Ельбістан тієї ж провінції  – 7,6 бала за шкалою Ріхтера.

Влада Туреччини оголосила тижневу жалобу за жертвами землетрусів.

Президент Ердоган оголосив про введення режиму надзвичайного стану терміном на 3 місяці у 10 провінціях Туреччини.

Станом на день 7 лютого число жертв руйнівних землетрусів у Туреччині досягло 3432 осіб, госпіталізовано 21,1 тис. мешканців країни.
У Сирії жертвами підземної стихії стало вже майже 1,6 тис. людей, поранених – 3,6 тис.

Таким чином, у двох країнах виявлено вже більше 5 тис. загиблих унаслідок землетрусу. Під руїнами продовжують знаходити живих людей.

Гуманітарну допомогу Туреччині запропонували пів сотні країн, зокрема Україна й Росія.

У ніч на 7 лютого літаки з рятувальниками МНС РФ уже прибули до Туреччини для надання допомоги.
Раніше росЗМІ повідомляли, що три літаки надзвичайного відомства РФ попрямували до міста Адана (Туреччина) й один літак – до Сирії.

На цьому тлі турецьке урядове інформагентство “Анадолу” поширило інформацію про те, що “росіяни та українці, які проживають в Анталії, на добровільних засадах працюють у створених в регіоні центрах з надання допомоги постраждалим від руйнівного землетрусу”.

Читайте також:
Після землетрусу в Туреччині дипломати розшукали дев’ятьох українців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна