Продовжений воєнний стан: де можуть вручити повістку? ℗

Останнім часом точиться багато розмов про можливий новий великий наступ російських військ. Про таку ймовірність говорять посадовці й політики, дехто остерігається його вже найближчими днями. Хоча наразі панічні чутки скидаються на ворожу ІПСО. Адже розвідка і Генштаб ЗСУ стверджують, що противник не сформував достатніх ударних угруповань на своїй території, щоб тут – у Києві, Харкові, Сумах чи Дніпрі – українці опинилися під загрозою повномасштабного вторгнення й окупації.

Хай там як, воєнний стан триває. Відповідно до рішень президента й Верховної Ради, воєнний стан і мобілізації були продовжені ще на 90 днів – до 20 травня. Тож багато хто остерігається “нової хвилі мобілізації”, особливо в контексті ймовірного “великого наступу Росії”.

Але насправді в Україні немає “хвиль мобілізації”. Ще з 24 лютого 2022 року в Україні триває одна й та сама загальна мобілізація, запроваджена через військове вторгнення росії. Мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки призовного віку від 18 до 60 років, розповів на брифінгу начальник Печерського РТЦК та СП (колишній райвійськкомат) міста Києва полковник Сергій Калугін.

У зв’язку з цим сайт “Вікна ТВ” розповідає, що зараз справді чимало випадків, коли чоловікам на вулицях вручають заздалегідь підготовлені бланки повісток. Але якщо на місці вручення перебуває начальник, який за законом має право заповнювати повістку та підписувати, то все відбувається законно, стверджує юристка Тетяна Козаченко.

Повістки бувають таких видів:

  • Повістка для уточнення облікових даних
    Вона може бути видана у будь-якому місці, оскільки її мета – оновити інформацію про призовників. Це можуть бути їхні контакти, місце роботи чи сімейний стан.
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії
    Вона теж не вимагає особливого місця та часу для вручення. Її метою є уточнення стану здоров’я громадянина, який може бути потенційно придатним до служби.
  • Повістка мобілізаційного розпорядження
    Вона має бути заповнена заздалегідь та вручена особисто. Такий документ повинен видаватись конкретній людині, тому віддають її зазвичай за місцем проживання громадянина, за місцем роботи чи навчання.
  • Повістка-призов на строкову військову службу
    Така не видається у воєнний час. Її не можна сформувати заздалегідь та видати на вулиці, принаймні у межах закону. Адже для її заповнення необхідно заздалегідь мати дані про громадянина.

Вручати повістки мають право співробітники територіальних центрів комплектування, представники органів місцевого самоврядування, співробітники Служби безпеки, керівники підприємств, організації чи навчального закладу. Поліцейські – не мають такого права. Відповідно, повістка не має бути репресивним важелем. Якщо вона заповнена неправильно, отримувач має право її оскаржити.

У повістці має бути зазначено: вид повістки; прізвище, ім’я та по батькові; адреса проживання військовозобов’язаного; реквізити розпорядження, адреса територіального центру комплектування, куди потрібно прибути громадянинові; перелік документів, які потрібно мати з собою.

Однак отримання жодної з можливих повісток не означає, що вже сьогодні чи завтра людина опиниться на передовій. У будь-якому випадку мобілізований має спершу пройти навчання.

Усі ці роз’яснення дають фахові експерти для сайту vikna.tv, на якому багато актуальних відео сюжетів про те, що відбувається в Україні.

Цей портал привертає увагу своєрідним підходом до подачі актуальної інформації. Замість хайпу і спекуляцій задля вищого трафіку “Вікна” взялися втілювати просвітницьку, пояснювальну місію журналістики. І це, слід визнати, вельми похвальний підхід у наш непевний та “смиканий” час.

Відгукуючись на важливі події, “Вікна ТВ” намагаються відповідати на запитання, які виникають в аудиторії.

Звісно, перевага сайту каналу СТБ ще й у тому, що на кожну з таких історій досвідчені тележурналісти створюють відеосюжет.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна