Унаслідок сильного землетрусу в Туреччині та Сирії загинули й поранені тисячі людей

оновлено

Потужнийземлетрус стався на південному сході Туреччини, недалеко від кордону із Сирією.

Турецька влада станом на десяту годину ранку повідомляла, що кількість загиблих зросла до 284, а міністр охорони здоров’я Сирії заявляв про 237 загиблих, пише ВВС. 

Ще кілька тисяч людей поранені. Є припущення, що кількість жертв стрімко зросте в найближчі години.

Станом на 12-ту годину число виявлених загиблих у Туреччині зросло до щонайменше 912 осіб, як мінімум 5385 людей поранені, повідомив президент Реджепа Ердоган.

Проте спрогнозувати точну кількість жертв, за його словами, наразі неможливо.

Геологічна служба США повідомила, що землетрус магнітудою 7,8 стався о 04:17 за місцевим часом на глибині 17,9 км поблизу міста Газіантеп.

Декілька будинків завалилося, під завалами шукають тих, що вижили.

Міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу повідомив, що постраждали 10 міст: Газіантеп, Кахраманмарас, Хатай, Османіє, Адіяман, Малатія, Шанліурфа, Адана, Діярбакир та Кіліс.

Телекомпанії TRT і Haberturk показали кадри, на яких видно людей, які шукають тих, хто врятувався, в зруйнованій будівлі в Кахраманмарасі.

Кореспондент Турецької служби ВВС у Діярбакірі повідомляє, що в місті зруйнувався торговий центр.

Поштовхи відчували у столиці Анкарі та інших турецьких містах, а також по всьому регіону – на Кіпрі та у Лівані.

“Я щось писав, і раптом уся будівля почала трястися. Я не знаю, що відчував”, — розповів ВВС Мохамад Ель-Чамаа, студент зі столиці Лівану Бейрута.

“Я був біля вікна, тому просто злякався, що воно може розбитися. Це тривало 4-5 хвилин і було досить жахливо”, – додав він.

Як передає Reuters, сирійські державні ЗМІ повідомили, що в провінції Алеппо впало багато будівель, джерело в цивільній службі Хами повідомило, що там також завалилися кілька будівель.

“Зі стін у будинку впали картини”, – сказав агентству Reuters Самер, житель Дамаска. “Я прокинувся в жасі. Ми всі одяглися і стоїмо біля дверей”.

За словами очевидців, люди в Дамаску, а також у ліванських містах Бейрут та Триполі, вибігали на вулиці та сідали в машини, щоби від’їхати від своїх будинків на випадок обвалу.

У місті Хама загинула сестра прем’єр-міністра Сирії.

Рушді Абуалуф, журналіст ВВС в секторі Газа, сказав, що будинок, в якому він мешкав, трясло близько 45 секунд.

Турецькі сейсмологи оцінили магнітуду землетрусу на 7,4. За їхніми словами, за кілька хвилин у регіоні стався другий поштовх.

Глава Турецького Червоного Хреста Керем Кінік заявив, що організація мобілізує ресурси для допомоги постраждалому регіону, оскільки є серйозні пошкодження та зруйновані будівлі, і сказав, що Туреччина готова прийняти міжнародну допомогу.

За офіційними даними, свою допомогу Туреччині запропонували вже 45 країн.

Туреччина знаходиться в одній із найактивніших сейсмонебезпечних зон у світі.

Після потужного землетрусу в районі Ізміту на північному заході Туреччини у 1999 році загинуло понад 17 тисяч людей.

Читайте також:
На Прикарпатті стався землетрус

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна