Слідом за УГКЦ: ПЦУ прийме рішення щодо нового календаря у травні

Православна церква України у травні збереться на архієрейський собор, щоб розглядати питання про календарну реформу.

Про це повідомив заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ, митрополит Білоцерківський Євстратій (Зоря) 6 лютого після позитивного рішення УГКЦ щодо переходу на новий календар.

“До 1 вересня, коли починається новий церковний рік, час ще є. На мою думку, як одного з членів Архієрейського Собору, є всі аргументи та підстави прийняти позитивне рішення, одночасно забезпечивши можливість громадам, які цього бажають, зберегти попередню календарну традицію”, – написав Зоря в фейсбуці, фактично окресливши такий самий вибір ПЦУ, як у греко-католиків.

Владика Євстратій пояснив, що подібні реформи в минулому викликали проблеми там, де їх впроваджували “в одну мить”, “згори”, без підготовки та без можливості альтернативи для тих, хто не готовий до сприйняття нового.

“Дотепер наша Церква діяла в дусі протилежному: поступовість, обмірковування всіх аргументів, надання альтернативи. Впевнений, що саме такий шлях – найкращий”, – зазначив новий митрополит.

Він нагадав, що Синод ПЦУ уже дозволив громадам, які бажають перейти на новий календар, зробити це за відповідною процедурою.

Раніше цього дня, 6 лютого, Українська греко-католицька церква заявила, що з 1 вересня переходить на григоріанський календар для нерухомих свят.

Читайте також:
Воїни ЗСУ святкують Різдво 25 грудня. ФОТО, ВІДЕО

Контекст

У жовтні 2022 року Синод помісної Православної церкви України вперше офіційно дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання. В УГКЦ такого рішення не було – греко-католики чекали рішення зібрання єпископів з цього приводу.

Як відомо, Римо-Католицька церква, більшість протестантських церков, а також більшість православних церков світу (Грецька, Болгарська та ін.) святкують Різдво 25 грудня, за сучасним григоріанським чи новоюліанським календарем.

В останні роки в Україні почалася дискусія щодо перенесення дати святкування “православного” Різдва на 25 грудня. Рік у рік зростає число прихильників цієї ідеї, але досі воно було нижчим за 50%.

Напередодні Різдва 2021 року митрополит Київський та всієї України Епіфаній заявив, що сам підтримує перенесення свята Різдва на 25 грудня. Але, за його словами, до цього потрібно прийти поступово, орієнтовно за десять років.

Повномасштабне вторгнення Росії дещо прискорило бажання святкувати Різдво в іншу дату, ніж Московський патріархат, який виступає на підтримку агресії ЗС РФ в Україну.

24 грудня президент Зеленський привітав із Різдвом українців, які святкують його 25 грудня. Нову дату свята обрала величезна кількість дописувачів соцмереж.
Керівництво Мінцифри і Мінкульту оголосило відповідне опитування в “Дії” з 24 до 30 грудня, і понад 60,5% опитаних віддають перевагу святкування Різдва 25 грудня.

До відома

Читайте також:
ПЦУ може перейти на новоюліанський календар швидше, ніж планувалося, – Епіфаній

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна