Розбили 15 млн на 41 частину: в ЗСУ, НГУ і ДПСУ запровадили новий порядок виплати компенсації родині загиблого воїна

Грошову допомогу, яка виплачується родичам загиблих українських воїнів у розмірі 15 млн грн, надалі надаватимуть поетапно. При виплаті ці кошти розбиватимуть на 41 частину: спершу 3 млн, а наступні 12 млн – помісячно.

Як передає “Новинарня“, це випливає з відповідних наказів МОУ та МВС.

Так, 25 січня 2023 року було зареєстровано наказ Міністерства оборони України №45 щодо змін до порядку виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі військових Збройних сил України. 1 лютого подібні зміни були внесені наказами Міністерства внутрішніх справ №51 і №50 щодо виплат у разі загибелі військовослужбовців-прикордонників та нацгвардійців.

Юристи ГО “Юридична сотня” роз’яснюють зміст цих наказів та змін до існуючого порядку:

Одноразова грошова допомога (ОГД) виплачується, якщо військовий загинув під час дії воєнного стану або внаслідок поранення/контузії/травми/каліцтва, що сталося в період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі в бойових діях чи інших заходах, зокрема, як уточнено наказами, на тимчасово окупованій росією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора в період здійснення зазначених заходів, не пізніше ніж через один рік після поранення/травми чи іншого ушкодження.

Одноразова грошова допомога, як і раніше, виплачується рівними частками на всіх отримувачів, крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

Найголовніша зміна стосується порядку виплат. Вона буде відбуватися поетапно:

  • на першому етапі — 1/5 від призначеної суми одноразової грошової допомоги;
  • залишок невиплаченої суми ОГД (4/5 від призначеної суми) — щомісячно, частками впродовж 40 наступних місяців.

Тобто на першому етапі родичам мають виплатити 3 млн грн, а надалі — по 300 тис. грн щомісяця (пропорційно за кількістю членів сім’ї загиблого).

Члени сім’ї загиблого, що мають право на отримання ОГД, можуть реалізувати це право з дня виникнення. День виникнення — дата загибелі або смерті у свідоцтві про смерть.

Якщо той, хто має право на отримання виплати, відмовляється від ОГД або протягом 3 років не реалізує своє право, частки розподіляються між іншими особами, які мають право на ОГД.

Якщо ОГД призначено і виплачено, але звертається особа, яка також має на неї право, то питання щодо перерозподілу суми вирішується за взаємною згодою осіб або через суд.

Щоб отримати ОГД, потрібно звернутися з особистою заявою чи заявою законних представників осіб, які мають право на виплату, до колишнього райвійськкомату (нині — Територіальний центр комплектації і соціальної підтримки, ТЦК і СП) або уповноваженого підрозділу іншого силового відомства (Нацгвардії, ДПСУ).

Одноразова грошова допомога виплачується рівними частками. Відмову у виплаті ОГД можна оскаржити в судовому порядку.

Про процедурні особливості виплати ОГД “Юридична сотня” розповідає окремо.

Останнім часом надходить інформація про брак коштів у Міноборони на виплату грошового забезпечення, грошових допомог тощо. Через це виплати родинам загиблих відбуваються із затримкою.

Читайте також:
“Тридцятка” до зарплати: з 1 лютого в ЗСУ змінюють виплату додаткової винагороди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна